Boli

#ochi #vedere #soare #radiatii #ultraviolete #uv #cataracta #degenerescenta maculara

Soare: atentie la ochi!

Periculos pentru piele, soarele este la fel de daunator si pentru ochi. De aceea, alegerea unei perechi de ochelari este extrem de importanta caci protejeaza impotriva razelor ultraviolete. Daca efectele nocive asupra pielii sunt destul de cunoscute, caci se amintesc in fiecare sezon estival, cele impotriva ochilor sunt mai putin stiute.

 

Vinovatii sunt mereu aceeasi: radiatiile ultraviolete. Atentie, aceste raze sunt invizibile si nu trebuie confundate cu luminozitatea. Astfel, ultravioletele de tip A sunt cele mai nocive pentru ochi. In cazul unui adult acestea pot afecta cristalinul, iar la copii pot atinge chiar retina.

Odata cu varsta si sub influenta altor factori de risc (diabet, tulburari de metabolism, ereditate ) cristalinul devine opac: aceasta boala se numeste cataracta. Aceasta boala care afecteaza o persoana din cinci, cu precadere la varsta de 65 de ani, genereaza o scadere progresiva a vederii, o slaba perceptie a contrastelor si o vedere neclara a contururilor.

Dar, de asemenea, fara interventie chirurgicala, poate duce la pierderea totala a vederii. Din pacate, potrivit statisticilor se stie ca 20% din cazuri sunt provocate de expunerea la soare , fara o masura de protectie.

degenerescenta maculara – o boala necunoscuta

La fel ca si cataracta, un alt risc major generat de expunerea excesiva la soare este degenerescenta maculara care corespunde unei distrugeri a maculei, o regiune situata in centrul retinei care asigura vederea centrala. Majoritatea oamenilor au degenerescenta maculara forma „uscata". Aceasta este produsa de imbatrinire si de subtierea tesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc de obicei treptat.

In prezent, se presupune ca o expunere prelungita la soare este vinovata de degenerescenta maculara. Prin expunerea prelungita se intelege petrecerea timpului indiferent de zona – mare sau munte – fara ochelari de soare .

Din pacate, foarte multe persoane nu au auzit de aceasta boala si nu cunosc riscurile la care se supun. Insa, expunerile prelungite la soare nu sunt factorii unici de a dezvolta degenerescenta maculara. Tutunul si lipsa antioxidantilor din alimentatie sunt in mod egal recunoscuti de catre comunitatea stiintifica ca fiind factori declansatori.

Purtati mereu ochelari de soare

Nu va expuneti intre orele 12-16, purtati o palarie pe cap si folositi crema cu factor de protectie sunt recomandarile clasice. Purtarea obligatorie a ochelarilor face de asemenea parte din acestea.

Foarte putine persoane stiu ca exista un indice UV care permite cunoasterea puterii radiatiilor. Depinde bineinteles de previziunile meteo dar acest indice permite estimarea puterii soarelui. In momentul in care vorbim de un indice egal cu 4, este indicat sa purtam ochelari.

Indicele UV depinde de mai multi factori:

Altitudine – cantitatea de UV creste cu 10% peste 1000m.

Latitudine – cu cat va apropaiti de aceasta cantitate cu cat toxicitatea razelor ultraviolete creste.

Ora – cel mai mare risc este acela cand soarele straluceste cu putere, este vorba de dupa-amiaza.

Luna – contrar a aceea ce se crede, radiatiile sunt la fel de puternice in mai ca si in august. Pe 21 iunie in timpul solstitiului de vara, ultravioletele sunt cele mai puternice.

Refexia – suprafetele din mediul inconjurator reflecta de asemenea radiatiile solare: apa – 5%-10%, nisipul -20%, zapada – 85%. Asa ca in aceasta situatie, atentie la ochi!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului