Boli

#epuizare cronica #sindromul burnout #burnout #pericol sanatate #oboseala cronica #loc de munca

Locul de munca, pericol pentru sanatate. Ce este sindromul burnout

Este imposibil sa nu avem zile proaste la serviciu, cand nu avem chef de nimic. Insa daca esti constant epuizat, simti ca nu poti face fata sarcinilor si nu vezi nicio cale de iesire, acestea pot fi semnalele unei probleme medicale. Aceste chinuri emotionale, la care se adauga si cele fizice, precum dureri de cap, insomnii sau afectiuni ale stomacului, sunt toate semne ca esti epuizat emotional. Mai exact suferi de sindromul burnout.

Ce este, mai exact, sindromul burnout

Potrivit U.S. National Library of Medicine (NLM), psihologul american Herbert Freundenberger a folosit pentru prima data termenul burnout in anii '70, pentru a descrie o afectiune care ii secatuia de energie pe cei care lucrau pentru a-i ajuta pe altii, adica medici si asistente. In prezent, sindromul poate afecta angajati din nenumarate domenii: de la jurnalisti, pana la piloti sau persoane care lucreaza in corporatii. Pur si simplu suprasolicitarea la locul de munca ii consuma pe interior.

Simptome la nivel emotional

Persoanele care sunt extrem de stresate la serviciu se simt mereu pe marginea prapastiei. Devin foarte nesigure pe ele, sunt mult mai sensibile decat in mod normal si sunt din ce in ce mai lipsite de motivatie. Nu mai au chef nici de iesiri cu prietenii si nimic nu-i mai bucura nici in sanul familiei.

Mai mult, capata un aspect din ce in ce mai neglijent si nu se mai preocupa de felul in care arata. Totodata, sunt apatice, se simt colpesite si se tem ca nu mai scot nimic la capat. Se simt nesigure pe ele si sunt incapabile sa ia o decizie.

Cum esti afectat la nivel fizic

O schimbare in obiceiurile alimentare, fie ca mananci mai mult, fie ca nu mai ai pofta de mancare, pentru o perioada mai lunga de timp, este semn al stresului emotional cronic.

Pot aparea dureri de cap, dureri de spate si de ceafa, cat si dureri de stomac, din cauza cresterii aciditatii gastrice. Un om supus unui stres excesiv la serviciu mai poate suferi de palpitatii si de infectii frecvente, pe fondul unui sistem imunitar scazut.

Ce poti face

  • cere ajutor unui membru al familiei; poti apela, de asemenea, la medicul de familie sau la un psiholog, persoane in masura sa puna un diagnostic
  • vorbeste cu seful direct, pentru o reevaluarea a sarcinilor
  • ia-ti un concediu mai lung
  • dormi opt ore pe noapte
  • incearca sa te organizezi mai bine
  • gasteste-ti un hobby sau apuca-te sa faci sport ( ai nevoie de o activitate care sa te relaxeze)

Sursa foto: startworknow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului