Boli

# dantura bebelusi #gingie #dantura

Simptomele aparitiei dintilor la bebelusi - cum le recunoastem

Cand vine vorba de dinti, toti bebelusii sunt diferiti. Dar bebelusul tau va avea dintisori in timpul primului an. Dentitia incepe de obicei in jurul a patru pana la opt luni cu dintii frontali inferiori si continua pana la varsta de 30-36 de luni, cand apare ultimul set de molari.

In timpul perioadei de aparitie a dintilor, apar inflamatii ale gingiilor, salivare, pierderea poftei de mancare, eruptii cutanate in jurul gurii, temperatura usoara, diaree, muscaturi crescute si frecarea gingiei si chiar frecare la urechi. Aceste simptome au fost raportate de 70-80% dintre parinti, conform unui articol din British Dental Journal. Deci, de ce nu toti sugarii prezinta simptome ale dintilor?

Simptome dentare

Dintii de lapte apar uneori fara dureri sau disconfort deloc. Alteori, puteti observa ca:

  • gingia bebelusului dvs. este dureroasa si rosie pe unde trece dintele
  • un obraz este umflat
  • isi freca urechea
  • bebelusul tau e mai activ decat de obicei
  • roiesc si mesteca foarte mult lucrurile
  • sunt mai suparati decat de obicei
  • Iritabilitate
  • Eruptii cutanate
  • Tuse
  • Febra mica
  • Diaree

In ce ordine apar dintii de lapte?

Iata un ghid dur despre modul in care apar de obicei dintii bebelusilor:

  • incisivi inferiori (dintii frontali inferiori) - acestia sunt de obicei primii care apar, de obicei la aproximativ 5 pana la 7 luni
  • incisivi superiori (dintii frontali superiori) - acestia tind sa apara la aproximativ 6 pana la 8 luni
  • incisivi laterali superiori (ambele parti ale dintilor superiori din fata) - acestia apar prin aproximativ 9 pana la 11 luni
  • incisivi laterali inferiori (ambele parti ale dintilor frontali inferiori) - acestea apar prin aproximativ 10 pana la 12 luni
  • primii molari (dintii din spate) - acestia apar prin aproximativ 12 pana la 16 luni
  • canini (spre partea din spate a gurii) - acestia apar la aproximativ 16 pana la 20 de luni
  • al doilea molar - acestea apar in jur de 20 pana la 30 de luni

Majoritatea copiilor vor avea toti dintii de lapte pana la varsta de 2 ani si jumatate. In cazul in care dintii erup de lapte erup intr-un mod necorespunzator si acest lucru duce la o dentitie permanenta nealiniata, va sfatuim sa faceti o vizita din timp la medicul dentist.

Alinierea corecta a dintilor se poate realiza cu ajutorul unui aparat dentar Dentocare si, cu cat varsta este mai mica, cu atat dintii sunt corectati mai repede.

Sfaturi pentru a-ti ajuta bebelusul atunci cand ii apar dintii

Dintii pot fi tulburatori pentru unii bebelusi, dar exista modalitati de a le usura. Fiecare bebelus este diferit si poate ca va trebui sa incercati cateva lucruri diferite pana cand veti gasi ceva care sa functioneze pentru bebelusul dvs.:

Inele de dinti: inelele de dinti ofera copilului tau ceva de mestecat in siguranta. Acest lucru le poate usura disconfortul si ii poate distrage de la orice durere. Unele inele de dinti pot fi racite mai intai in frigider, ceea ce poate ajuta la calmarea gingiilor bebelusului. Instructiunile care vin cu inelul ar trebui sa va spuna cat timp trebuie sa-l raciti. Nu puneti niciodata un inel de dinti in congelator, deoarece ar putea deteriora gingiile bebelusului daca acesta se ingheata. De asemenea, nu legati niciodata un inel de dinti in jurul gatului bebelusului, deoarece poate fi un pericol de sufocare.

Daca bebelusul tau mesteca: unul dintre semnele ca bebelusul tau dinte este ca incepe sa-si mestece degetele, jucariile sau alte obiecte de care prind. Daca bebelusul dvs. are 6 luni sau mai mult, le puteti oferi lucruri sanatoase de mestecat, cum ar fi fructele si legumele crude. Bucatile de mar sau morcov sunt ideale. De asemenea, ati putea incerca sa ii dati bebelusului o crusta de paine. Ramaneti intotdeauna aproape cand bebelusul dumneavoastra mananca, in caz ca se va sufoca.

Geluri de dinti: exista o lipsa de dovezi ca gelurile de dinti sunt eficiente. Este recomandat ca parintii sa incerce mai intai optiuni non-medicale pentru dinti, cum ar fi un inel de dinti. Daca decideti sa utilizati un gel, asigurati-va ca utilizati un gel de dinti special conceput pentru copiii mici. Gelurile generale de ameliorare a durerii orale nu sunt potrivite pentru copii. Gelurile de dinti contin un anestezic local usor si sunt disponibile numai de la farmacii. Discutati cu un farmacist pentru sfaturi suplimentare.

Paracetamol si ibuprofen pentru dinti: daca bebelusul dumneavoastra sufera, poate doriti sa le administrati un medicament antialgic fara zahar. Paracetamolul sau ibuprofenul pot fi administrate pentru ameliorarea simptomelor dentare la bebelusi si copii mici cu varsta de 3 luni sau mai mult. Urmati intotdeauna instructiunile care vin cu medicamentul.

Mangaierea sau jocul cu bebelusul ii pot distrage atentia de la orice durere a gingiilor. Frecarea usoara a gingiilor cu un deget curat poate ajuta, de asemenea.

Daca bebelusul tuseste sau are febra mare si simptome de raceala sau gripa, contactati medicul pediatru. Febra mare cu simptome de raceala si gripa nu este legata de dinti, dar este de fapt un semn ca bebelusul dumneavoastra este bolnav.

Sursa foto:  dentocare.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare