Boli

#tratament #exercitii #sarcina #muschi #kinetoterapie #lordoza #forta musculara

SERIAL Expertul Acasa.ro, Radu Buculea, kinetoterapeut: Cum tratam lordoza

Continuam serialul despre principalele afectiuni ale coloanei vertebrale care provoaca nu doar un aspect inestetic, ci si, mai ales, dureri insuportabile in formele grave de manifestare. Astazi vom vorbi despre lordoza sau hiperlordoza, care reprezinta curbura accentuata a coloanei vertebrale, cu convexitatea anterior si concavitatea posterior. Aceasta afectiune este din ce in ce mai intalnita din cauza vietii moderne sedentare. 

Cel mai des este intalnita la nivelul coloanei vertebrale lombare. Lordoza poate fi determinata de suprapondere, sarcina, defecte prezente din nastere si altele.

O cauza frecventa in ziua de azi este reprezentata de pozitia sezanda mentinuta timp indelungat (slujbele de birou, statul pe fotoliu la televizor sau mersul cu masina). Organismul trebuie sa se adapteze la toate aceste pozitii, dar acest lucru presupune ca unii muschi sa sufere contracturi si sa se scurteze, iar altii sa devina mai slabi (mai putin folositi) si se alungesc. Apare astfel un dezechilibru de forte si de tonus la nivelul musculaturii spatelui si astfel se instaleaza lordoza.

Flexorii soldului (in special muschiul iliopsoas) si extensorii trunchiului (erectorul spinal si patratul lombar) sunt principalii muschi care sufera contractura si scurtare. Acestia sunt muschii care au nevoie de exercitii de stretching in scopul corectarii lordozei.

Muschii slabiti si alungiti sunt cei ai abdomenului (dreptul abdominal, oblicul intern si oblicul extern) si extensorii soldului (gluteul mare sau fesierul mare si muschii posteriori ai coapsei). Ei vor avea nevoie de exercitii cu rezistenta pentru dezvoltarea fortei musculare.

Din cauza acestui dezechilibru muscular, pelvisul devine inclinat spre inainte astfel incat bazinul se duce spre posterior. In consecinta, lordoza reprezinta urmarea unui dezechilibru muscular.

Cele descrise mai sus sunt legate de lordoza posturala. Exista si alte tipuri de lordoza care apar, de exemplu, in unele boli neuromusculare, afectiuni congenitale (acondroplazia), deformari vertebrale congenitale sau afectiuni ale soldurilor.

Lordoza mai apare si ca o forma de compensare a unei alte curburi patologice – cifoza dorsala. In aceasta situatie apare deoarece coloana vertebrala trebuie sa fie intr-un echilibru perfect pentru a ne asigura postura si deplasarea.

Cifoza dorsala dezechilibreaza coloana si astfel trebuie sa existe o curbura care sa o compenseze pe prima. In aceasta situatie nu se poate incepe corectarea cifozei fara corectarea prealabila a lordozei compensatorii.

Tratamentul lordozei

Lordozele atipice nu determina disconfort sau alte acuze din partea pacientului, de aceea nu necesita tratament special.

Uneori, curbura lordotica este severa, iar pacientul poate experimenta compresia nervilor lombari, limitarea miscarilor coloanei sau pierderea integritatii spinale. Daca curbura este severa se prescrie un tratament.

Se recomanda administrarea de antiinflamatorii, pentru ameliorarea durerii, cu efect pe termen scurt si pozitiile antalgice. Terapia fizica trateaza efectiv 70% dintre cazurile de scolioza, cifoza, lordoza si postura anormala a corpului.

Tratamentul pentru lordoza depinde de:

  • varsta pacientului, starea generala de sanatate si istoricul medical,
  • gravitatea lordozei
  • toleranta pentru anumite terapii, proceduri sau medicamente.

Programul kinetic

Va prezint o lista de exercitii ce pot fi folosite cu succes pentru tratarea lordozei.

  1. Intins pe spate pe saltea, se trage varful piciorului si se intinde (15 repetari).
  2. Aceasi pozitie, picioarele indoite, cu talpa pe saltea, se ruleaza piciorul pe calcai si pe varf.
  3. Din aceeasi pozitie, cu picioarele indoite, se apropie si se departeaza genunchii.
  4. Din aceeasi pozitie, se face bicicleta cu un picior, apoi cu celalalt. (20 de repetari)
  5. Cu picioarele indoite, cu talpa pe saltea, intinde un picior. Piciorul intins se ridica. In momentul in care piciorul este ridicat, tragi varful si il intinzi cand piciorul este coborat.
  6. Cu genunchii indoiti, cu talpa pe saltea, efectueaza balansari de bazin. Spatele ramane lipit de saltea si ridici doar putin fesierii.
  7. Cu picioarele indoite, cu talpa pe saltea, trage cate un genunchi la piept.
  8. Avand picioarele indoite, cu talpa pe saltea, tine mainile pe coapse. Mainile aluneca in sus pana la genunchi si revin. Acest exercitiu este contraindicat pentru spondiloza cervicala, deoarece accentueaza curbura cervicala.
  9. Pe spate, genunchii indoiti, cu talpa pe saltea. Trage cate un genunchi la piept concomitent cu ridicarea capului stanga - dreapta.
  10. In aceeasi pozitie, trage amandoi genunchii la piept. Este un exercitiu dificil, care s-ar putea sa nu fie efectuat de pacientii cu o discopatie acuta.
     
  11. In aceeasi pozitie, se trag amandoi genunchii concomitent cu ridicarea capului.
  12. Culcat pe o parte, pe saltea, mana de aceeasi parte este sub cap, indoaie usor genunchii. Cu cealalata mana ramasa libera, trage genunchiul la piept si intinde-l.
  13. Aceeasi pozitie, genunchiul de jos usor flectat, celalalt intins, ridica piciorul in lateral. Se ridica piciorul la aproximativ 45 de grade. Nu trebuie sa se ridice piciorul combinat cu o rotatie externa.
  14. Culcat lateral, cu piciorul de jos usor indoit, flexeaza piciorul (adu piciorul intins spre fata).
  15. Se trage alternativ cate un genunchi la piept. Se alterneaza stangul cu dreptul.
  16. Aceeasi pozitie, se duce bazinul pe calcaie si se revine. Se relaxeaza.

Date de contact:

Radu Stefan Buculea

Kinetoterapeut

E-mail: radubuculea@yahoo.com

Web: radubuculea.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare