Boli

#obezitate #depresie #dementa #semne dementa #tulburari mers

Semne surprinzatoare care anunta dementa

Stiai ca dificultatea de a mesteca, supraponderalitatea sau problemele cu mersul pot fi simptome ale dementei, o boala mentala, caracterizata prin distrugerea celulelor creierului? Cercetatorii au descoperit ca pierderea progresiva a functiilor cognitive nu se manifesta doar prin pierderea memoriei, dezorientare sau dificultati in vorbire. Exista si semne mai putin obisnuite care pot fi atribuite dementei, despre care nu te-ai gandi vreodata ca au legatura cu aceasta boala neurodegenerativa!

Tulburarile de mers

Felul in care mergi poate prezice sau nu dementa. Potrivit specialistilor, unul dintre semnele acestei boli mentale grave este mersul greoi si lent. Tulburarile de mers sunt puse pe seama degenerarii neurologice de la nivel cerebral si a pierderii treptate a functiilor cognitive.

Dificultatea de a mesteca alimente

Problemele de masticatie reprezinta un alt semn premonitoriu al pierderii progresive a functiilor mentale. Mestecarea cu dificultate a alimentelor reduce fluxul de sange care este transportat catre creier, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea dementei.

Supraponderalitatea sau obezitatea

Exista o multime de boli si afectiuni cu care sunt asociate supraponderalitatea si obezitatea, iar dementa este una dintre cele mai grave. Kilogramele in plus contribuie la degenerarea si "imbatranirea" prematura a celulelor creierului si la pierderea treptata a functiilor cognitive.

Starile depresive

Potrivit medicilor, persoanele care experimenteaza episoade depresive de-a lungul vietii sunt de doua ori mai predispuse la dezvoltarea dementei decat cele care nu au experimentat aceasta afectiune psihica. Starile depresive, de apatie si tristete accentuata, predispun la alterarea si degenerarea mai rapida a celulelor creierului si la instalarea acestei boli neurodegenerative.

Problemele de somn

Tulburarile de somn sunt afectiuni puse pe seama a multe cauze, insa cercetatorii au demonstrat ca acestea pot deveni si un simptom al unor boli, inclusiv al dementei. Potrivit specialistilor, persoanele care in tinerete au suferit de tulburari de somn si avut o viata de noapte mai activa decat cea din timpul zilei au 80% sanse sa dezvolte dementa, la batranete.

Sursa foto: Scoop.it

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare