Boli

#durere lombara #sedentarism #kinetoterapie

Sedentarismul si durerea lombara

Durerea lombara reprezinta o cauza tot mai frecventa de prezentare a pacientului la medic. Odata cu inaintarea in varsta, aceasta cauza este tot mai frecventa, insa in ultimii ani a fost inregristra si de la varste tinere din cauza sedentarismului.

Aproximativ 80% din populatia globului acuza dureri de spate intr-un moment al vietii lor. Varsta la care debuteaza durerea lombara, daca facem referire la pacientii adulti, este intre 30 si 55-60 ani, barbatii si femeile sunt afectati in egala masura, desi cercetarile in acest domeniu sunt controversate, unele au demonstrat ca barbatii ar fi mai afectati, altele ca femeile. Cert este ca varsta pacientilor care acuza dureri lombare, a inceput sa fie din ce in ce mai tanara, fiind necesar imediat un control al unui medic specialist si impreuna stabilit un plan de recuperare medicala ce va include automat si kinetoterapie.

Sunt multi factori incriminati pentru durerea lombara, precum cresterea in greutate (supraponderabilitatea, obezitatea, cresterea in greutate in timpul sarcinii), fumatul (o cauza controversata, apare in multe cercetari ca factor incriminat pentru durerea lombara, insa unele cercetari nu il considera factor determinant de aparitie al durerii lombare), profesiile care implica fortarea coloanei lombare (statul mult in picioare /ortostatism, statul mult in sezut, caratul si ridicatul de greutati, pozitiile vicioase la locul de munca), sedentarismul (lipsa miscarii – aici ne situam intr-un cerc vicios sedentarismul determina cresterea in greutate, cresterea in greutate determina aparitia durerii lombare de aici pleaca si frica pacientului de a incerca sa faca miscare), efectuarea de exercitii care suprasolicita zona lombara sau efectuarea lor in mod incorect, mai ales la pacientii care nu stiu ca au deja o patologie lombara si ar trebui sa protejeze coloana lombara. Un alt factor des incriminat in ultimii ani, sau care se afla in stransa legatura cu durerea lombara, este starea psihologica – depresia, anxietatea, stresul.

Cauzele durerii lombare sunt multiple, insa cea mai frecventa cauza este cea degenerativa (“imbatranirea” coloanei lombare) care apare odata cu inaintarea in varsta.

Durerea lombara nu trebuie neglijata, pacientii considera ca aparitia durerii lombare este legata de pozitiile vicioase din timpul somnului, sau de tipul de saltea pe care dorm, sau de sedentarism. Motivele durerii lombare sunt multiple si aparitia durerii ar trebui sa conduca pacientul catre un consult de specialitate si nu catre autoadministrarea unor medicamente antiinflamatoare sau antialgice fara prescriptie medicala.

Durerea lombara ne poate afecta activitatile zilnice, dispozitia, starea psihica, practic ne afecteaza calitatea vietii, ceea ce nu poate fi neglijata.

Exista multiple tratamente care amelioreaza durerea lombara, in special tratamentele de recuperare, care apeleaza la proceduri de fizioterapie, kinetoterapie si masoterapie, care au rolul de a ameliora durerea, de a face pacientul sa constientizeze importanta unei posturi corecte, a unei musculaturi corect antrenate pentru a sustine pozitia coloanei, astfel incat sa fie in forma pentru orice activitate pe care o are de indeplinit in timpul unei zile.

Tratamentele de recuperare sunt tratamente fara reactii adverse, cu efect si beneficii pe termen lung, care au rolul de a scadea durerea lombara. Daca si tu te confrunti cu dureri lombare nu ezita si alege recuperarea ca metoda de tratament.

Dr. Andreea Lupu

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare