Boli

#sarut #hepatita #sida #hiv

Sarutul, o cale de transmitere a bolilor

Sarutul este o dovada de iubire si afectiune si in general nu prezinta mari pericole pentru sanatatea noastra. Totusi, pentru ca infectiile virale si bacteriene sunt tot mai prezente in lumea in care traim, este recomandat sa fim mai atenti cu dovezile de afectiune atunci cand suntem bolnavi. Schimbul de saliva este o modalitate frecvent intalnita de transmitere a unor boli destul de periculoase.

 

Infectii virale

 

Daca partenerul tau este racit, trebuie sa stii ca ai sanse mari sa racesti si tu dupa un sarut pasional . De aceea este recomandat sa iei cateva medicamente in mod preventiv si sa consumi multe fructe bogate in vitamina C. Chiar daca pe moment nu vei simti niciun simptom, acestea urmeaza sa apara, fara indoiala, in cel mult 24 de ore.

 

De asemenea, varicela , candidoza bucala si  infectiile streptococice se pot transmite si ele de la o persoana la alta prin intermediul sarutului.  

 

candidoza bucala se manifesta prin senzatia de arsura la nivelul gurii si a gatului, pete albe pe limba si prezenta unui gust neplacut in gura.  Aceasta se trateaza cu ajutorul medicamentelor antifungice, cu administrare orala.

 

HIV/Sida

 

In general, sansele ca aceasta infectie sa se transmita prin sarut sunt destul de mici, insa trebuie sa retii ca acest lucru nu este imposibil. Daca unul dintre cei doi parteneri este bolnav de Sida si are o rana deschisa la nivelul gurii (limba, gingii, buze), ii poate transmite cu usurinta acest virus si celeilalte persoane. 

 

Mononucleoza

 

Mononucleoza, cunoscuta si sub denumirea de „boala sarutului” este o afectiune cauzata de infectia cu virusul Epstein-Barr. Aceasta se transmite, de cele mai multe ori, prin intermediul salivei si se manifesta prin dureri in gat, febra, astenie si oboseala, dureri de cap si umflarea ganglionilor de la nivelul gatului adica simptome asemanatoare gripei. Aceste simptome apar de obicei  dupa aproximativ 5 – 6 saptamani de la sarut, iar cei mai supusi acestui risc sunt persoanele care au in jur de 35 de ani. 

 

Mononucleoza se trateaza prin repaus la pat , consum ridicat de lichide, o alimentatie cat mai naturala, bogata in vitamine (fructe si legume), gargara cu apa si sare  si ibuprofen pentru febra si dureri. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului