Boli

#sanatatea ficatului #suplimente #alimente #ficat

Sanatatea ficatului - alimente si suplimente care imbunatatesc sanatatea sistemului digestiv

Cand vine vorba de digestie, ficatul joaca un rol crucial. Orice mananci sau bei este procesat de ficat. Iar in aceasta categorie intra inclusiv medicamentele pe care le iei. Ficatul ajuta la curatarea sangelui de anumite substante chimice care ar putea dauna organismului, ajuta la procesarea grasimilor din alimentele pe care le mananci si este raspunzator de eliberarea glucozei in sange, pentru acel plus de energie de care ai nevoie zilnic. De aceea, este foarte important ca ficatul tau sa fie “in forma” pentru a-si putea face foarte bine treaba.

Top 5 alimente/suplimente alimentare recomandate pentru sanatatea ficatului

Chiar daca este cel mai mare organ din corpul tau si singurul care are capacitatea sa se regenereze, ficatul trebuie ajutat cu o dieta echilibrata si suplimente care sa il intareasca. Iata care sunt cele mai recomandate alimente sau suplimente alimentare pe care le poti consuma pentru a avea un “ficat de fier”.

  • Grapefruit-ul. Acest fruct din familia citricelor este bogat in antioxidanti care sustin functiile ficatului. Naringeninul si naringinul sunt cei doi antioxidanti din grapefruit care contribuie la protejarea ficatului de leziuni. Practic, consumul de grapefruit reduce inflamatia si protejeaza celulele de la nivelul ficatului. In plus, studiile au aratat ca antioxidantii din grapefruit contribuie la reducerea fibrozei hepatice. Este important de mentionat ca toate studiile despre efectele benefice ale grapefruit-ului au fost facute pe animale, totusi datele par sa sugereze ca grapefruit-ul este in general benefic si pentru ficatul uman.
  • Sfecla rosie. In special sucul de sfecla rosie este recomandat pentru un ficat sanatos. Acest lucru se datoreaza continutului bogat in antioxidanti si nitrati, care reduc inflamatiile oxidative. Mai multe studii efectuate pe soarecii de laborator au aratat ca sucul de sfecla scade inflamatia in ficat si creste enzimele de detoxifiere.
  • Ceaiul. Potrivit studiilor, consumul de ceai verde poate reduce depozitele de grasime din ficat si imbunatateste nivelul enzimelor hepatice. Pe de alta parte, există studii care sustin că patru sau mai multe cesti de ceai verde pe zi reduc riscul aparitiei cancerului la ficat. Totusi, medicii atrag atentia ca unele suplimente care contin extract de ceai verde trebuie consumate cu prudenta si numai dupa recomandarea unui specialist, pentru ca pot afecta ficatul.
  • Afine si coacaze. Aceste fructe colorate in albastru intens isi datoreaza aspectul antocianilor, antioxidantii care le dau culoarea. Acestia sunt extrem de importanti pentru ficat, pentru ca incetinesc dezvoltarea leziunilor si a fibrozei de la nivelul ficatului si dezvolta tesutul cicatrician.
  • Suplimentele alimentare. Atunci cand functiile ficatului nu sunt sustinute doar prin intermediul dietei, poti consuma un supliment alimentar hepatoprotector, cum este Liv 52. Datorita continutului de substante naturale benefice ficatului, Liv 52 favorizeaza regenerarea celulelor hepatice, contracareaza efectele alcoolului, a medicamentelor sau a altor substante toxice pentru organism si nu permite acumularea grasmimilor in ficat. In plus, gasesti acum liv 52 hepatoprotector pe farmacialapretmic.ro si il poti comanda direct la tine acasa.

Ce nu este recomandat sa consumi pentru a-ti proteja ficatul

Ficatul are o mare putere de regenerare, insa chiar si asa, anumite alimente sau substante il pot avaria, uneori foarte grav. De aceea, pe langa o dieta echilibrata, este bine sa te feresti de anumite alimente care dauneaza ficatului. Iata cateva dintre ele.

  • Alcoolul. Este principalul inamic al ficatului sanatos. Poate distruge celulele hepatice si duce la inflamatii si cicatrici care in timp evolueaza in ciroza, o boala potential letala. Incearca sa reduci consumul de alcool la minimum, pentru a-ti proteja ficatul.
  • Medicamente. Anumite medicamente, cum sunt cele pentru colesterol, antibioticele sau chiar banalul paracetamol, consumat in exces, pot avea efecte negative asupra ficatului. Verifica mereu prospectul medicamentelor pe care le iei si discuta cu medicul tau despre afectarea ficatului.
  • Produsele de curatenie. Chiar daca nu le inghiti, faptul ca inhalezi sau atingi anumite produse de curatenie care contin substante toxice, poate dauna ficatului. Alege produse cu ingrediente cat mai putin toxice si foloseste intotdeauna echipament de protectie: manusi, masca.
  • Fumatul. Aditivii din tigari sunt de asemenea toxici pentru organism asa ca si ficatul se inscrie pe lista lunga a organelor afectate de fumat.

In concluzie, cu peste 500 de functii indeplinite in organism, ficatul merita o atentie speciala. Mai ales ca este de multe ori neglijat, in ciuda faptului ca “duce greul” procesului de detoxifiere a organismului. Nu uita sa incluzi in dieta ta alimentele benefice ficatului si sa le eviti pe cele care ii dauneaza. Odata afectat ficatul, starea generala de bine a organismului este si ea afectata.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare