Boli

#melanom #melanom malign # site web #informatii complete

S-a lansat primul website cu informatii specializate complete despre melanomul malign

 

Bucuresti, 30 iulie 2013 - Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Cancer au lansat site-ul www.info-melanom.ro, portalul cu informatii complete, sfaturi, testimoniale si noutati despre prevenirea si depistarea melanomului malign, tipul de cancer de piele cel mai agresiv si cu cea mai rapida evolutie in forma avansata. Website-ul este dezvoltat cu sprijinul companiei Bristol- Myers Squibb si va oferi publicului informatii detaliate si avizate de catre medici specialisti. Vor putea fi accesate sectiunile: Informeaza-te, Protejeaza-te, Depisteaza, Noutati, Recomandari si Testimoniale.

Aceasta este ultima etapa a campaniei „Un viitor fara pata!“, prima initiativa completa de educare si informare cu privire la preventia si depistarea melanomului, care s-a desfasurat incepand din luna mai. in cadrul campaniei, peste 10.000 de tineri au aflat despre aceasta initiativa si au primit informatii detaliate despre melanom. 150 dintre ei au fost testati dermatologic gratuit in cadrul evenimentelor desfasurate de organizatori in centre universitare, iar peste 2.000 de persoane au primit bratari speciale pentru masurarea gradului de radiatii. De asemenea, a fost organizata o actiune de educare si testare a locuitorilor din Delta Dunarii, populatie cu risc crescut datorita expunerii prelungite la soare. Tot pe parcursul acestei campanii, parlamentari si functionari ai Parlamentului Romaniei au dat un exemplu publicului privind preventia, participand la actiunile de constientizare si educare desfasurate in cele doua camera ale Legislativului.

„Prin campania «Un viitor fara pata!» am dorit sa ne adresam in special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom, astfel ca am organizat actiuni speciale in toate centrele universitare importante din tara, cu ajutorul studentilor de la Medicina. I-am invatat pe tineri sa recunoasca din timp semnele melanomului si sa puna preventia pe primul loc“, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

„Campania „Un viitor fara pata” ne-a permis sa convingem mii de tineri de faptul ca sta in puterea lor sa isi diminueze riscul reprezentat de melanom prin limitarea expunerii la ultraviolete si prezentarea de urgenta la medic la cea mai mica suspiciune”, a afirmat Dr. Adriana Melnic, Director Executiv al Societatii Romane de Cancer.

Potrivit datelor oficiale, incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani in Europa. Incidenta melanomului malign variaza in Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an in tarile mediteraneene la 12-20/100000 pe an in tarile nordice si este in continua crestere. In Romania, incidenta a crescut in ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual.

Conform celor mai recente date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in 2012, in Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de ingrijoratoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticati mor anual (364 de decese in 2012 – 189 barbati si 175 femei).

Melanomul avansat este afectiunea maligna cu rata cea mai rapida de crestere la barbati, iar la femei este pe locul doi in aceasta privinta. Cea mai importanta metoda de preventie este controlul si analiza periodica a alunitelor cu ajutorul dermatoscopului. Daca este descoperit precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat in 98% din cazuri, iar din totalul pacientilor diagnosticati cu melanom malign avansat, 75% isi pierd viata in primul an de la diagnosticare.

„Un viitor fara pata!“ este prima campanie de comunicare si informare despre melanom din Romania initiata si derulata de asociatiile de bolnavi de cancer. Campania isi propune informarea publicului, in special a tinerilor, constientizarea pericolelor cancerului de piele si cresterea vizibilitatii subiectului melanomului in mass-media. Initiatorii campaniei „Un viitor fara pata!“ sunt Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Cancer.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare