Boli

#dinti #dantura #carii #celule stem

S-a descoperit gelul care reface dintii cariati

Vizita la cabinetul stomatologic poate deveni pentru persoanele cu teama de dentist doar un vis urat . O echipa de oameni de stiinta francezi a descoperit un gel pentru tratarea cariilor dentare, care are rolul de a stimula inmultirea celulelor care formeaza dintii.

Specialisti din cadrul Institutului National pentru Sanatate si cercetare medicala din Paris sustin ca au avut nevoie doar de o luna pentru a restaura anumiti dinti in starea lor originala. Implicat in acest proces de dezvoltare se pare ca este hormonul stimulator al melanocitelor (MSH) care ar putea favoriza cresterea dintilor.

Oamenii de stiinta au combinat hormonul stimulator al melanocitelor cu o substanta chimica numita acid poliglutamic. Gelul rezultat a fost frecat pe celulele prelevate de la dinti umani extrasi. Intr-un experiment separat, oamenii de stiinta au aplicat gel pe dintii unui soarece cu carii dentare . Dupa o luna, cariile au disparut, iar dintii au fost refacuti complet.

Gelul se afla inca in testare, insa specialistii preconizeaza ca ar putea fi disponibil pentru utilizare in maximum 5 ani. Pentru inceput, acesta va putea fi folosit doar pentru tratarea zonelor mici afectate de carii dentare.

 

Celulele stem, o sansa pentru dintii pierduti

 

De asemenea, in luna martie a acestui an, Institutul Francez de Cercetari in Odontologie a facut public un studiu stiintific cu privire la celulele stem (celulele susa) si la viitoarea lor utilizare in ceea ce priveste crearea unui „dinte biologic”.

Raspunsul la aceasta cercetare a venit de la celulele stem, cunoscute pentru capacitatea lor de a da nastere unor noi celule identice.

Pentru a crea practic un dinte nou, specialistii trebuie sa mimeze toate etapele dezvoltarii embrionare ale unui dinte. Deci, trebuie practic sa se recreeze pulpa, dentina, smaltul, parodontiul, forma exacta a dintelui.

Mai mult decat atat, celulele stem ar putea servi la repararea dentinei (aceasta substanta dura care protejeaza dintele) si facilitarea cicatrizarii plagilor de la nivelul pulpei, aparute in urma unui traumatism de exemplu.

Insa, utilizarea celulelor stem dentare atrage dupa sine deocamdata o serie de piedici. Pe langa o munca enorma de pregatire, necesara pentru a obtine un numar suficient de celule, specialistii nu au gasit inca modalitatea prin care pot controla eruptia in maxilar sau stoparea cresterii in momentul in care dintele a ajuns in pozitie ocluzala (in contact cu dintele opus).
 

Sursa foto : fullcoveragedentalinsurancereview.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare