Boli

#fumatori romani #boli fumat #tigari #fumatori #tutun #fumat

Romanii fumeaza peste 5 milioane de pachete de tigari pe an! Numarul fumatorilor tineri, in crestere!

Pneumologii trag un semnal de alarma in ceea ce priveste efectele fumatului in Romania, in conditiile in care, dupa implemnetarea legislatiei antifumat, numarul fumatorilor nu a scazut fata de anul 2014, dupa cum arata rata cel mai recent Eurobarometru publicat de Comisia Europeana!

Societatea Romana de Pneumologie afirma ca in Romania se fumeaza, anual, peste 5 milioane de pachete de tigari, 70 de decese fiind cauzate zilnic de fumat. Totodata, acelasi for subliniaza ca 42.000 de oameni sufera complicatii cauzate de tigari.
Rata fumatorilor a ramas constanta, de 26%, exact cat era si in 2014. Grav, este ca procentul tinerilor care se apuca de fumat, respectiv cei din categoria de varsta 15 - 24 de ani, a crescut de la 25%, cat era in 2014, la 29% in 2017.   „Datele arata ca se debuteaza precoce, ceea ce se intampla si la adolescentii romani. De asemenea, cifrele ne arata si ca exista un procent important de fumatori inraiti care nu au renuntat la acest viciu chiar daca legea antifumat a intrat in vigoare. Se fumeaza mult in tarile in care industria tutunului face investitii mari”, a explicat, pentru „Adevarul”, profesorul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. 

“In Romania se fumeaza mult. Asta se vede in numarul de infectii respiratorii exacerbate care ajung la camerele de garda. Legea antifumat a fost creata protectiv, a functionat foarte bine in primele sase luni din 2016, dupa cum ne-au aratat statisticile, potrivit carora a scazut numarul de internari prin boli obstructive cronice si infarct de miocard. insa ce s-a intamplat in Romania din perspectiva sanatatii publice s-a intamplat si in alte state europene care au adoptat legi similare”, a completat profesorul Mihaltan.

Recent, Guvernul Romaniei a anuntat ca va creste acciza la pachetele de tigari, gradual, in perioada 2017-2022, va duce la o scadere a numarului de fumatori. „Este singura crestere de pret cu care suntem de acord si pe care noi, ca oameni de stiinta, o sustinem, pentru ca e vorba de sanatatea publica. E dovedit ca o crestere a pretului pachetului de tigari, laolalta cu celelalte masuri, va duce la o modificare de comportament in special in randul celor care nu dispun de foarte multi bani - copii, tineri, saraci, oameni de la sate. Asa s-a intamplat si in restul statelor europene”, a declarat medicul Magda Ciobanu, coordonatorul programului national Stop Fumat.

CITESTE SI: 

Riscul de a face cancer este dublu daca fumezi acest tip de tigari
Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare