Boli

#hepatita b #hepatita c #hepatita

Romania, campioana in Europa la... numarul total de cazuri de hepatita

Peste 1.000.000 de romani infectati cu virusul hepatitic B si peste 600.000 – cu virusul hepatitic C doar la nivelul anului trecut. Acestea sunt rezultatele unui studiu international de prevalenta si estimare a nivelului de infectie cu virusuri hepatitice B si C. In ceea ce priveste hepatita A, Romania se situeaza pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene ca rata a incidentei cazurilor raportate: 12,05 la 100 000 de locuitori.

 

Infectia cronica cu virus hepatitic C este principala cauza a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular si a transplantului hepatic in numeroase tari, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de ciroza hepatica si aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular inregistrate la nivel global.

Infectiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauza hepatica, aceasta fiind cotata la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventa cauza de deces.

De asemenea, infectiile cronice cu virusuri hepatitice se asociaza cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.

„In Europa majoritatea statelor inregistreaza o prevalenta a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. Romania, Moldova si Italia sunt singurele state cu o prevalenta incadrata in categoria de peste 2,5%. in cazul Romaniei, este posibil ca aceste date sa fie in realitate subestimate ca urmare a unei supravegheri neadecvate a bolii si a naturii asimptomatice a acesteia. In majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infectii in urma cu 20 - 40 ani, evolutia asimptomatica indelungata a bolii expunandu-le la riscul de a evolua catre forme agravate de ciroza hepatica sau carcinom hepatocelular. In absenta unui tratament eficient, morbiditatea si mortalitatea asociata hepatitelor de etiologie virala vor continua sa creasca.” a declarat conf. dr. Liana Gheorghe.

In acest context, Fundatia „Renasterea” pentru Sanatate, Educatie si Cultura a semnat un protocolcu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA. Scopul acestuia este de a lansa si implementa impreuna un program amplu de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania.

In Romania patologia hepatica de etiologie virala reprezinta una din principalele provocari ale sistemului national de sanatate, datorata atat cazuisticii in crestere, care situeaza in prezent Romania pe primele locuri intre statele membre ale Uniunii Europene, din punct de vedere al incidentei acestei patologii, cat si prin multiplele forme evolutive cu impact major asupra starii de sanatate a pacientului si asupra efortului necesar a fi depus de catre sistemul national de sanatate pentru managementul acestei patologii. Proiectul isi propune sa redea o imagine cat mai clara a patologiei hepatitice de etiologie virala cat si a sistemului national de sanatate angrenat in managementul acestei patologii. De asemenea este necesar ca lucrarea sa formuleze strategii de viitor pentru un mai bun management al bolii”,  a declarat Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Programul national „STOP Hepatita” prevede actiuni pentru un an (pana in iulie 2015) in toate zonele importante de informare, educare si preventie si pentru toate publicurile tinta de la copii, tineri, adulti. Zonele de actiune sunt: pentru hepatita A- actiuni de educare despre importanta igienei, de la caravane scolare la programe de campanii complexe de educare; pentru hepatita B - campanii de informare despre importanta preventiei atat prin vaccinare, cat si protejare sexuala; pentru hepatita C (probabil cea mai frecventa cauza de hepatita cronica, ciroza şi carcinom hepatocelular in lume)- campanii de detectare a bolii, de constientizare a implicatiilor ei si aposibilitatilor de vindecare.

Sursa foto: roxaynewest.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului