Boli

#ger #frig #medicamente #hipotermie

Riscurile administrarii de medicamente pe timp de ger

Pentru a rezista la ger, organismul isi pune in functie diverse mecanisme de producere a caldurii. Crescand activitatea musculara, in principal datorita aparitiei frisoanelor, metabolismul nostru reactioneaza. Insa, in cazul persoanelor care urmeaza un anumit tratament, actiunea medicamentelor se poate opune acestor procese naturale, ceea ce favorizeaza instalarea hipotermiei.

 

Cine este cel mai afectat de ger?

 

Iata principalii factori sau situatiile cu risc in care organismul are de suferit daca este expus la frig:

  • Varsta. Persoanele in varsta sunt mult mai sensibile din cauza mai multor factori: incetinirea metabolismului si a circulatiei sangvine, aparitia bolilor si implicit sensibilizarea orgaismului etc. Bebelusii si copiii mici pot fi de asemenea afectati deoarece reglarea termica a organismului este mult mai putin eficienta decat la adulti;
  • Conditii de viata/munca. Persoanele fara adapost, cele care sufera de malnutritie si muncitorii in aer liber sunt predispusi la imbolnavire;
  • Bolile cronice. Un organism cu imunitate scazuta se adapteaza mult mai greu la temperaturile foarte scazute. In unele cazuri, afectiunile mai vechi tratate, ignorate sau nedepistate se pot agrava. In aceasta categorie intra in special bolnavii cardiaci, cei cu afectiuni respiratorii precum astmul, pacientii cu hipotiroidie sau cu afectiuni neuropsihiatrice.
  • Medicamentele. Anumite medicamente din cadrul unui tratament pot impiedica adaptarea corespunzatoare a organismului la ger.

 

Medicamentele care „pacalesc” gerul

 

Anumite medicamente ar putea fi responsabile de survenirea sau agravarea simptomelor legate de frig. De exemplu, unele dintre acestea pot contribui la agravarea hipotermiei. Mai mult decat atat, exista produse medicamentoase care pot provoca hipotermie in conditii normale de temperatura si unele care au un profil galenic care favorizeaza aparitia vasoconstrictiei (ingustarea vaselor de sange). De asemenea, exista medicamente care ascund reactiile normale ale corpului in conditii de ger.

Medicamentele susceptibile ca pot favoriza instalarea hipotermiei:

  • Medicamentele care actioneaza asupra hipotalamusului (creierul mare): neurolepticele, barbituricele, benzodiazepinele etc;
  • Medicamentele care actioneaza asupra vaselor sangvine: antihipertensivele, vasodilatatoarele etc.

Medicamentele care induc hipotermie:

  • Administrarea de neuroleptice este o situatie cunoscuta ca poate favoriza dereglari termice, atat in conditii normale de temperatura, cat si in caz de frig.

Medicamentele care ascund efectele gerului:

  • Medicamentele care actioneaza asupra vigilentei (sedative, benzodiazepine etc) pot altera capacitatile de a lupta impotriva gerului.
Atentie! In majoritatea cazurilor, medicamentul in sine nu reprezinta un risc, daca este administrat corect si in conditii de siguranta. Daca urmezi un astfel de tratament, nu trebuie sa renunti imediat la el si nici sa diminuezi dozele fara acordul medicului. Acesta va decide daca este necesar sa adapteze prescriptia medicala. Medicul va lua in calcul alti factori de risc precum boala in sine sau varsta bolnavului.

 

Sfaturi utile pentru a face fata gerului

 

S-a declarat oficial cod galben de ger, asadar nu ne ramane decat sa luam masurile cele mai bune pentru a face fata temperaturilor scazute.

  • Haine groase si incaltaminte impermeabila

Pentru ca pielea neacoperita ingheata in scurt timp daca este expusa la temperaturi mai mici de -25° C, prima masura pe care este indicat sa o iei este adaptarea imbracamintei. In timpul iernii, tinuta de iarna trebuie compusa obligatoriu din trei straturi.

O bluza gen t-shirt lipita de corp care sa permita absorbtia transpiratiei si evacuarea ei. Exista textile aerisite adaptate cu precadere sportivilor, contrar bumbacului care absoarbe insa pastreaza umiditatea. Cel de-al doilea strat (un pulover de preferat) are rolul de a conserva caloriile. Este indicat sa optezi pentru fibre care garanteaza o izolare termica buna. Stratul final trebuie sa impiedice vantul, aliatul cel mai de temut al frigului. Alege o haina dintr-un material gros, impermeabil, care sa faca fata atat vantului, cat si zapezii. Nu uita sa-ti acoperi capul, deoarece prin aceasta zona poti pierde intre 30-50 % din caldura corporala.

Un regim adaptat conditiilor de iarna trebuie sa fie inainte de toate echilibrat si bogat in vitamine, saruri minerale si class ="xirtireh" href="//www.comunicatedepresa.ro/oligo" title="oligo">oligo -elemente, adica in fructe si legume. Nu trebuie sa ignori proteinele si zaharurile lente, adica laptele, pestele, carnea, pastele fainoase etc. Batonele de cereale si fructe uscate sunt de asemenea foarte recomandate. Bauturile calde si sucurile de fructe sunt la discretie, deoarece atat frigul, cat si incalzirea puternica a locuintelor, au tendinta de a deshidrata.

Atentie la consumul de alcool, deoarece acesta perturba perceptia la frig si altereaza functiile fiziologice ale reglarii de temperatura.
  • Incalzirea locuintei

Temperatura ideala a camerei este cea aflata intre 18-22 ° C. Nu supraincalzi locuinta, deoarece cand vei iesi afara socul va fi foarte mare. Daca esti o persoana mai friguroasa, foloseste o pilota mai groasa sau mai adauga o patura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare