Boli

#dureri articulare #batranete #remedii

Remedii eficiente pentru durerile articulare

Articulatiile fac legatura dintre oase si ne ajuta sa ne miscam. Anumite boli, efortul excesiv sau o accidentare ne poate cauza probleme de miscare si provoca dureri mai mult sau mai putin severe. Durerea articulara poate trece dupa cateva saptamani sau poate dura luni intregi, situatie in care putem vorbi despre durere cronica. Durerile articulare reprezinta o problema de sanatate comuna, care afecteaza oamenii cel putin o data in viata. Din fericire, indiferent de severitatea lor sau perioada de manifestare, durerile articulare se pot ameliora cu medicamente, terapie fizica si alte tratamente. Descopera in continuare ce remedii sunt eficiente in lupta cu aceasta problema de sanatate.

 

Medicamente

Unele afectiuni (cum este artrita) si accidentari pot provoca inflamatii la nivelul articulatiilor. Inflamatia este un raspuns al organismului la diversi factori care il pot pune in pericol, inclusiv afectarea propriilor tesuturi. Daca prezinti dureri moderate sau severe, anumite medicamente pot actiona asupra inflamatiei, astfel incat durerea cauzata de aceasta sa se amelioreze. Acestea se numesc medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cele mai comune fiind cele pe baza de acid acetic salicilic, ibuprofen si naproxen sodic.

Daca durerile sunt atat de severe incat antiinflamatoarele nu au efect, medicul iti poate sugera medicamente pe baza de opioide. Acestea se administreaza numai la recomandarea medicului, pe baza de prescriptie. Alte medicamente care se folosesc pentru tratarea durerilor articulare sunt steroizii orali si cele pe baza de paracetamol. Indiferent de medicamentele pe care le iei, urmeaza recomandarile medicului, ale farmacistului si citeste cu atentie prospectul, pentru a preveni sau identifica potentialele efecte secundare.

Geluri si creme

Tratamentele care presupun aplicarea unor creme sau geluri locale sunt deseori prima alegere in cazul durerilor articulare, pentru ca sunt usor de administrat si actioneaza rapid asupra durerii, exact in locul afectat. Exista multe substante active care se folosesc pentru cremele si gelurile destinate tratarii durerilor articulare. Majoritatea fac parte tot din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene, iar efectul lor se manifesta chiar si in cazul durerilor severe. Alte geluri si creme topice includ extracte naturale, din diverse plante recunoscute ca eficiente in tratarea durerilor articulare. Cele mai comune sunt:

  • Arnica
  • Ardeiul iute
  • Menta
  • Gheara-diavolului
  • Ienuparul
  • Injectii

In unele cazuri, daca pacientul nu manifesta semne de ameliorare in urma tratamentului oral sau topic, medicul poate aborda un tratament care presupune inocularea unor substante steroide (care pot fi combinate cu un anestezic local) direct in articulatie, la fiecare 3-4 luni. De obicei, acest tip de tratament se foloseste pentru persoanele care sufera de artrita sau tendinita. Procedura este eficienta, dar de cele mai multe ori doar cu efect temporar. In plus, poate avea efecte secundare si poate masca o eventuala accidentare. Astfel, in lipsa durerii, iti poti folosi in continuare articulatia, ceea ce provoaca daune si mai mare la nivelul acesteia.

Injectiile se utlizeaza si pentru indepartarea fluidului din articulatia afectata, de obicei in asociere cu tratamentul cu steroizi. Un alt tratament presupune injectarea de acid hialuronic in articulatii, o varianta sintetica a lichidului care se gaseste in mod natural in aceste zone. Aceasta abordare se foloseste de obicei pentru tratarea osteoartritei.

Terapie fizica

Kinoterapia si fizioterapia ajuta la extinderea mobilitatii, intarirea muschilor din zona articulatiilor si la stabilizarea acestora. Daca ai kilograme in plus, pierderea in greutate poate scadea presiunea de pe articulatii si astfel ameliora durerea. Sportul este util in acest sens, dar ai grija ca exercitiile sa fie usoare, astfel incat articulatia afectata sa nu aiba si mai mult de suferit. Inotul este cel mai indicat sport pentru durerile articulare, pentru ca apa preia din presiunea exercitata asurpa articulatiilor.

Problemele articulatiilor iti pot afecta calitatea vietii, mai ales cand devin comune, odata cu inaintarea in varsta. Ai la dispozitie insa destule solutii eficiente pentru durerile articulare, astfel incat sa te bucuri in continuare de activitatile preferate.

Referinte:

Carter, Alan. “Joint Pain Relief: How to Choose the Best Option for You.” Healthline, Healthline Media, 20 Dec. 2018, www.healthline.com/health/pain-relief/joint-pain-relief.

Zelman, David. “Why Do My Joints Hurt? Causes of Joint Pain & Pain Relief Options.” WebMD, WebMD, 2019, www.webmd.com/pain-management/guide/joint-pain.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/healthy-man-couple-love-6815737/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului