Boli

#probleme somn #tehnica #insomnie #stres

Probleme cu somnul? Exercitiul acesta te ajuta sa adormi intr-un minut

Paradoxal, atunci cand suntem foarte obositi reusim mult mai greu sa adormim. Stresul este unul dintre factorii care impiedica instalarea starii de veghe si, implicit, determina privarea de somn. Potrivit specialistilor, o persoana trebuie sa doarma, in medie, 7-8 ore pe noapte.

Lipsa somnului afecteaza sanatatea fizica si psihica si se rasfrange asupra starii de spirit, a deciziilor pe care le luam, asupra productivitatii si isi pune inclusiv amprenta asupra greutatii. In 2017 a fost publicat un studiu care a aratat faptul ca mai putin de sase ore de somn pe noapte, timp de o saptamana, produce schimbari la nivelul a 700 de gene din corpul uman.

Unul dintre factorii care contribuie la lipsa somnului este insasi identificarea unor modalitati eficiente de a adormi. Excesele, munca peste program, suprasolicitarea ne afecteaza psihicul. Iar odata ce am pus capul pe perna, nu reusim sa adormim, intrucat suntem asaltati de ganduri, de griji.

Pare greu sa elimini dezordinea din capul tau, insa, potrivit medicului Andrew Weil, este la fel de simplu ca si respiratia. Dr. Weil spune ca un exercitiu de respiratie relaxant poate ajuta la calmarea mintii si pregatirea creierului pentru somn. Acesta recomanda tehnica de respiratie 4-7-8 ca un somnifer natural pentru organism. Tehnica implica reglarea respiratiei in functie de numarul de secunde 4, 7 si 8, acest lucru permitand oxigenului sa intre mai bine in plamani, calmeaza mintea si destinde muschii.

Cum functioneaza tehnica de respiratie 4-7-8 care te ajuta sa adormi intr-un minut:

Trebuie mai intai sa expiri complet pe gura, scotand un sunet suierator si sa ai in vedere trei pasi esentiali ai exercitiului. Inchide gura si inhaleaza aerul pe nas, cat timp numeri pana la 4. Apoi tine-ti respiratia in timp ce numeri pana la 7. Dupa ce s-a scurs timpul, expira complet tot aerul strans in plamani pe parcursul a opt secunde, iar odata cu aerul, da glas si sunetului puternic al expirarii.

Dupa ce ai terminat inspira din nou si repeta tehnica de patru ori, pana adormi. Incearca sa ai in vedere ca pe tot parcursul exercitiului trebuie sa inspiri mereu in liniste pe nas si sa expiri pe gura in timp ce scoti un sunet. Mai mult decat atat, un alt lucru important de care trebuie sa tii cont este faptul ca, expiratia aerului dureaza de doua ori mai mult decat inspiratia.

Dr. Andrew Weil sustine ca este indicat sa practici aceasta tehnica de doua ori pe zi, timp de 6-8 saptamani, pana cand ajungi sa o stapanesti indeajuns incat sa adormi in 60 de secunde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare