Boli

#cauze probleme memorie #probleme memorie #memorie

Probleme cu memoria? Ce incearca creierul sa-ti transmita

Tot mai multe persoane, chiar si dintre cele mai tinere, se plang de probleme cu memoria. In cazul in care ti s-a intamplat pana acum si tie sa nu poti sa te concentrezi pe ceva ce ai de facut, ai uitat lucruri importante sau ai avut momente in care te simteai absent dintr-o conversatie, afla ce incearca sa iti transmita creierul in aceste situatii:

 

Ai putea suferi de depresie

Depresia este un declansator pentru disfunctia cognitiva asociata pierderior de memorie. Depresia poate compromite gandirea clara, timpul de reactie si starea de spirit. Peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume se confrunta cu depresia.

Probleme cu somnul

Adultii au nevoie de sapte pana la noua ore de somn pe timpul noptii, asadar daca nu dormi suficient este posibil sa ajungi sa ai probleme cu memoria. Peste noapte, creierul se odihneste si se reface. Incearca sa adopti obiceiuri sanatoase inainte de a merge la culcare pentru a avea un somn de calitate si a-ti proteja astfel inclusiv memoria.

Schimbari hormonale

In cazul femeilor, unul dintre factorii care influenteaza memoria, il reprezinta schimbarile hormonale. Astfel, problemele de memorie pot deveni mai evidente in perioada menopauzei sau perimenopauzei. Pierderile de memorie din aceasta perioada pot indicara fluctuatii ale nivelului de estrogen sau alti hormoni, care pot duce la probleme de concentrare. De asemenea, sarcina, sindromul premenstrual si menstruatia pot fi alte cauze ale problemelor de memorie cu care se confrunta femeile.

Dieta alimentara dezechilibrata

Starile de confuzie, indeciziile si anxietatea isi pot avea cauza intr-un aspect fundamental al starii de sanatate, in general – dieta alimentara. Atunci cand consumi, de exemplu, prea mult zahar, cofeina si alcool pe o perioada lunga de timp, nu este de mirare ca ajungi sa te confrunti cu pierderi de memorie. Intoleranta la gluten si lactate poate afecta, de asemenea, memoria unei persoane. Adopta o dieta bogata in alimente organice, fructe, legume, nuci, seminte si incearca sa reduci alimentele procesare, grasimile, zaharul si mancarea de tip fast-food.

Nu faci suficienta miscare

Persoanelor sedentare li se recomanda sa inceapa sa faca miscare. O rutina zilnica care se bazeaza macar pe cateva exercitii fizice elementare nu va face doar fizicul sa reactioneze, ci si toate organele interne, inclusiv creierul. Activitatea fizica reduce inflamatiile, elibereaza endorfine si ofera multe alte beneficii pe langa scaderea in greutate.

Ai deficienta de vitamine

Deficienta de vitamina B12 este asociata cu problemele de memorie si disfunctiile sistemului nervos central, in special in cazul persoanelor in varsta. Dar mai sunt si alte vitamine necesare pentru ca memoria sa functioneze asa cum trebuie. Daca ai lipsa de folat, tiamina, niacina si vitamina B6 s-ar putea sa ajungi sa te confrunti cu probleme de memorie.

Fibromialgia poate fi o cauza

Fibromialgia se manifesta prin dureri musculare cronice, articulatii dureroase, oboseala si tulburari de somn. In cazul persoanelor care traiesc cu acest sindrom, problemele de memorie sunt frecvente. Simptomele includ pierderi de memorie pe termen scurt, distractibilitate si dificultatea de a purta o conversatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare