Boli

#sanatate #autism #copil #copil autism #semn autism

Privirea bebelusului indica primele semne de autism

Cercetatorii sunt de parere ca au gasit metoda prin care un copil care sufera de autism poate fi diagnosticat foarte devreme, inca de la varsta de doua luni. Potrivit acestora, bebelusii care manifesta reticenta in a se uita in ochii altor persoane prezinta semne timpurii de autism.

Studiul oamenilor de stiinta arata ca semnele acestei boli pot fi identificate in primele luni de la nastere. Ei s-au folosit de tehnologia eye-tracking si au putut masura modul in care infantii se uita si raspund la semnalele sociale.

Incepand cu varsta de doua luni, bebelusii care au fost diagnosticati mai tarziu cu autism au demonstrat o tendinta mai redusa de a urmari privirea altor persoane, scrie publicatia britanica Daily Mail.

"Am descoperit un declin constant in atentia catre ochii altor persoane, incepand de la varsta de doua luni pana la 24 de luni, in ceea ce ii priveste pe copiii diagnosticati ulterior cu autism", a declarat dr. Ami Klin, directorul Centrului de Autism "Marcus" din Atlanta, SUA.

"In primul rand, aceste rezultate releva ca exista diferente masurabile si identificabile care sunt prezente deja, inainte de varsta de sase luni. Iar in al doilea rand, am observat scaderea fixarii privirii de-a lungul timpului, mai degraba decat o absenta. Ambii factori au potentialul de a schimba dramatic posibilitatile legate de strategiile viitoare in ceea ce priveste interventia timpurie", a completat specialistul.

Descoperirile specialistilor americani au fost publicate in revista "Nature", insa acestia au avertizat asupra faptului ca parintii trebuie sa fie prudenti, intrucat faptele semnalate de ei nu sunt vizibile cu ochiul liber. Aceste diferente pot fi masurate numai cu echipament de specialitate. "Nu trebuie sa se ingrijoreze daca cel mic nu se uita in ochii lor in fiecare moment", a explicat si autorul principal al studiului, dr. Warren Jones, director de cercetare la Centrul de Autism "Marcus".

Inainte de a invata sa mearga, bebelusii exploreaza lumea cu ajutorul simtului vizual, observand fetele, corpurile si obiectele, cat si ochii altor persoane. Astfel, contactul vizual joaca un rol important ii interactiunea sociala si in dezvoltarea comportamentala ulterioara.

sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare