Boli

#aparat cancer #depistare cancer #cancer

Primul aparat din Romania care depisteaza trei tipuri de cancer in doua ore. Cat costa analiza

Premiera in Romania! Un aparat de ultima generatie care ajuta la depistarea inainte de vreme a trei tipuri de cancer, prin analize medicale a fost cumparat de o asociatie din Prahova, judet cu 10.000 pacienti oncologici inregistrati.


Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania (APOR) a cumparat aparatul de ultima generatie care ajuta la depistarea precoce a cancerului prin analize medicale cu 60.000 de euro. Aparatul lucreaza probele in maxim doua ore jumatate, fata de 7-15 zile.

Orice persoana poate face o astfel de analiza pentru depistarea timpurie a cancerului, cu un bilet de trimitere de la medicul specialist, insa analiza nu este decontata prin CAS si costa intre 600-1.000 de lei.

Presedinte APOR, Iolanda Gheorghiu, a declarat, la randul sau, ca timpul in care sunt determinate rezultatele este foarte scurt.

“Este unica asociatie din tara care beneficiaza de un aparat ce poate determina, in timp foarte scurt, 2 ore sau 2 ore si jumatate, modificari genetice pe afectiuni oncologice. Este cea mai mare realizare pentru un ONG sau asociatie de pacienti. Este esential. tinand cont ca numarul de persoane cu cancer este in crestere de la an la an, era necesar un astfel de aparat care vine in a depista din timp o forma de cancer pentru a acorda omului posibilitatea sa rezolve, sa vindece, sa incetineasca evolutia. Se poate supravietui, se poate trai ani de zile in alta tara europeana pentru ca se face mult aceasta forma de depistare precoce, acum vrem sa facem si noi. Pot beneficia de aceasta analiza persoanele care au avut in familie pe cineva cu o forma de cancer si se stie ca genetic se poate transmite. Nu mai este nevoie sa fie tumora pentru a merge la doctor. Poti castiga timp. Asta face apartul, iti permite sa castigi timp”, a declarat Gheorghiu, conform stiripesurse.ro.

Aparatul este, de asemenea, singurul care lucreaza in afara de biopsie solida si biopsie lichida. Are capacitatea de a determina din sange modificarile ADN-ului mutant pentru 3 tipuri de cancer: colorectal, pulmonar si de piele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare