Boli

#raceala #prevenire raceala #tratament raceala

Precautii importante in sezonul racelilor

Inceputul toamnei este unul dintre cele mai frumoase perioade ale anului. Zilele nu mai sunt atat de calduroase, putem sa purtam hainele preferate si ne bucuram de bogatia pietelor. Insa, toamna da si startul sezonului gripelor si racelilor.

Vestea buna este ca poti preveni aceste probleme sezoniere. In primul rand este indicat sa te vaccinezi impotriva gripelor si sa iti intaresti sistemul imunitar. Masurile de preventie sunt esentiale, in special la locul de munca, unde incidenta imbolnavirilor este foarte mare.
 

Cum sa previi imbolnavirile


Pentru a preveni imbolnavirile, este indicat sa eviti sa atingi manerele usilor sau sertarelor de la serviciu sau din alte locuri, sa nu atingi robinetele, intrerupatoarele sau orice alte obiecte folosite, care se pot contamina foarte usor.

Nu iti atinge niciodata fata cu mainile nespalate. De asemenea, nu duce mainile nici la gura, ochi sau nas. Mainile trebuie sa fie intotdeauna mai jos de gat, in special daca nu sunt spalate.

Tuseste sau stranuta numai intr-un servetel si spala-te imediat pe maini sau foloseste un dezinfectant. Aceste reguli trebuie insa sa le aplici tot timpul, nu doar in sezonul gripelor si racelilor. Este astfel foarte important sa minimizezi cat mai mult riscul declansarii acestor afectiuni.

De asemenea, este foarte important sa renunti la fumat, sa te vaccinezi, sa eviti persoanele bolnave, sa iei medicamentele prescrise, sa iei multivitamine si sa iti speli mainile frecvent. In acest fel iti vei intari sistemul imunitar.

De asemenea, pentru a intari sistemul imunitar este important sa te odihnesti bine, sa consumi multe fructe si legume proaspete, sa te hidratezi, sa faci miscare si sa eviti stresul.
 

Stai acasa cand esti bolnav


Cand esti bolnav este foarte important sa ramai acasa. Multe persoane fac greseala sa vina la serviciu atunci cand nu se simt bine. Insa in acest te vei simti mai rau si ii vei infecta si pe cei din jur.

Daca esti bolnav, cel putin o zi trebuie sa stai acasa, atunci cand te simti cel mai rau. Daca ai si febra, este indicat sa bei cat mai multe lichide calde, sa te odihnesti in pat si sa eviti stresul.
 

Cum sa tratezi raceala


De obicei, atunci cand esti racit este indicat sa stai acasa, sa te odihnesti in pat si sa consumi multe lichide. In cele mai multe cazuri insa, medicul iti va prescrie medicamente antivirale. Daca sunt luate imediat de la sesizarea primelor simptome, aceste medicamente grabesc vindecarea si previn complicatiile severe.

De asemenea, este indicat sa respecti cu strictete medicamentatia prescrisa de medic. Nu intrerupe tratamentul daca te simti mai bine, deoarece simptomele pot reveni. De asemenea, nu lua medicamene fara recomandarea stricta a medicului. Cei mai multi pacienti fac greseala ca atunci cand sunt raciti sa ia antibiotice.

Antibioticele nu sunt insa benefice pentru raceala. Raceala este cauzata de un virus, iar antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene. Administrarea de antibiotice mareste riscul de infectii care vor deveni rezistente la tarziu la tratamentul cu antibiotice.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare