Boli

#somn #sanatate #boli #afectiuni #dementa #boli mintale

Prea mult somn poate provoca dementa

Obisnuiesti sa te culci devreme si sa dormi pana a doua zi, la orele pranzului? Medicii atentioeaza ca persoanele care dorm prea mult pot intampina probleme la nivelul creierului.

Doua studii realizate recent au demonstrat ca somnul excesiv poate conduce la dementa si alte boli mintale, in special in cazul persoanelor in varsta. Acestea sunt cu atat mai vizate cu cat, in lipsa unei ocupatii, obisnuiesc sa doarma mai mult pentru ca timpul sa treaca mai repede.

In urma studiului realizat pe un esantion de 5000 de oameni, cercetatorii francezi au ajuns la concluzia ca cei care si-au facut un obicei din a dormi mult si care dorm adesea la orele pranzului, sunt mult mai supusi riscului de imbolnavire, de a avea pierderi de memorie.

Mai mult decat atat, medicii subliniaza ca somnolenta excesiva din timpul zilei poate fi un simptom precoce al dementei ai al altor boli care ataca creierul.

Ce este de facut?

Te-ai obisnuit sa dormi mai mult de 8 ore pe noapte, iar in plus, sa nu sari peste somnul de frunusete de la pranz? Incearca sa te controlezi si sa iti faci noi obiceiuri. Culca-te in fiecare seara la aceeasi ora si incearca sa iti pui ceasul sa sune, astfel incat sa nu depasesti 8 ore de somn pe noapte. De asemenea, in locul somnului de la pranz, ar fi bine sa citesti o carte, sa te uiti la un film sau sa iesi la o plimbare, care te va ajuta sa iti oxigenezi creierul mai bine si mai rapid.

De asemenea, daca obisnuiesti sa adormi seara foarte devreme, ar fi bine sa incepi sa bei o cafea la ora 17.00, astfel incat sa mai ai energie pentru cel putin 5 ore. O alta varianta, care va alunga somnul, este sa incepi sa faci sport in fiecare seara, cu doua ore inainte de ora la care obisnuiesti sa adormi.

Sportul iti va oferi energie si te va mentine asa pentru o perioada de cel putin 3 ore.

Pe de cealalta parte, daca vrei sa te trezesti de dimineata, asigura-te ca ai in casa un ceas care sa sune foarte puternic, ceas pe care sa il asezi la o distanta de cel putin 5 metri de tine. Doar asa te vei ridica din pat si vei reusi sa te trezesti mai repede.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului