Boli

#extract patrunjel #cresterea imunitatii #imunitate #patrunjel

Patrunjelul, de patru ori mai multa vitamina C decat portocala! Cum il vom gasi in farmacii

Cercetatorii din Cluj-Napoca o solutie de imunizare a organismului ieftina cu ajutorul patrunjelului, planta care contine de patru ori mai mare de vitamina C decat portocala, dar si de doua ori mai multe proteine decat doua oua la un loc, dar si o cantitate insemnata de fier, asimilata bine de organism datorita prezentei vitaminei C.

„Cercetarile noastre au urmarit plantele aromate, care sunt utilizate in bucataria romaneasca – patrunjel, marar, telina, cimbru privind continutul de compusi bio activi prezenti. Facand masuratori, am constatat ca patrunjelul se remarca printr-un continut ridicat de vitamina C. Comparand cantitatea de vitamina C din patrunjel cu cea din portocale, am constatat ca patrujelul contine de patru ori mai multa vitamina C decat portocalele. Ca urmare am imbunatatit metoda de extractie a vitaminei C din patrunjel si am continuat analiza acestei plante dorind sa stim cata vitamina C ne-ar putea conferi. Patrunjelul este utilizat pentru supe, pentru condimentarea mancarurilor, dar o alta aplicatie a sa poate fi in sucuri. Un kilogram de patrunjel este echivalentul a patru kilograme de portocale din punctul de vedere al continutului de vitamina C, astfel incat aceasta planta este o alternativa mai ieftina la citrice pentru cresterea imunitatii in sezonul rece”, a declarat Loredana Soran, director de proiect din cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare Cluj-Napoca,


„Am dori, daca sunt agenti economici interesati, sa transferam catre industrie aceasta metoda, astfel ca extractul de vitamina C din patrunjel ar putea fi folosit in industria alimentara, cosmetica si cea farmaceutica. Cea mai buna metoda gasita de noi in vederea extractiei vitaminei C din patrunjel este prin folosirea ultrasunetelor”, a subliniat Soran.

Sursa foto: parsley


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare