Boli

#pahare #plastic #sanatate #boala #bpa #bisfenol

Paharele de plastic ne pot imbolnavi

Banalele pahare de plastic, pe care le folosim zilnic, au in compozitia lor o substanta chimica toxica. Mai exact, este vorba despre bisfenol A ( BPA ), substanta eliberata in alimente atunci cand acestea iau contact cu produsele din plastic (pahare, farfurii, lingurite etc).

BPA distruge hormonii endocrini si reduce cantitatea de hormoni din organism, dar mimeaza actiunea acestora.

Bisfenolul, pe baza caruia este fabricat plasticul policarbonat ori rasinile industriale, se regaseste si in ambalajele alimentelor (sticle cu apa , iaurturi sau biberoane pentru sugari etc.). In urma testelor facute pe animale cu acest produs chimic s-a descoperit ca acestea au dezvoltat leziuni pre-canceroase la glandele mamare ori la prostata. De asemenea, un studiu realizat la Centru de Control al Sanatatii a scos la suprafata faptul ca BPA a fost gasit in urina a peste 95% dintre persoanele voluntare la aceasta cercetare.

BPA nu constituie un risc doar pentru sanatatea umana, ci si pentru mediul inconjurator, astfel ca substanta toxica are proprietatea de a interfera cu mecanismul de fixare a azotului pentru plante, actionand, in acest fel, asupra bacteriei simbiotice Sinorhizobium meliloti.

De asemenea, biberoanele pentru copii pot contine si ele acest compus chimic. De aceea, in Marea Britanie, organizatia National Childbirth Trust a solicitat guvernului ca toate biberoanele care contin BPA sa aiba o eticheta speciala, in timp ce grupul Chemtrust a cerut ca toate alimentele ce contin produsul toxic sa fie interzise.

Alte efecte secundare ale BPA:

  • Prostata se mareste, dar scade cantitatea de lichid seminal;
  • Stimuleaza celulele canceroase pentru prostata;
  • Creste dorinta sexuala in exces;
  • Creste riscul obezitatii;
  • Slabeste sistemul imunitar;
  • Scade puterea de concentrare si invatare.

Cum putem identifica produsele ce contin bisfenol ?

Doua din cele sapte tipuri de plastic utilizate pentru impachetarea hranei au in compozitia lor BPA. Asadar, tipul 7 si tipul 3 sunt cele de care trebuie sa ne ferim atunci cand mergem la cumparaturi.

Produsele ce nu au aceste semne pe ambalaj sunt sigure pentru uzul uman.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare