Boli

#coloana vertebrala #operatii neinvazive #durere

Operatii minim invazive pentru tratarea durerilor de coloana

Durerile de spate sunt una dintre problemele care afecteaza un numar foarte mare de adulti si copii. Insa, pe cat de multe persoane sufera de aceasta afectiune, pe atat de multe sunt cauzele care o pot declansa. Potrivit statisticilor, peste 60% dintre adulti sufera de dureri de spate , de-a lungul unui an, dintre care 35 % sunt afectati de dureri de coloana vertebrala .

Spatele este structura osoasa cea mai importanta a corpului nostru, care trebuie sa fie extrem de puternica si in acelasi timp flexibila pentru a sustine corpul si pe de alta parte pentru a facilita efectuarea miscarilor. Intre fiecare vertebra exista discuri – cartilaje cu rol de amortizare - pentru a evita frecarea si presiunea os pe os si pentru a permite miscarea vertebrelor intre ele. Insa, orice decalaj anormal al vertebrelor se afla la originea durerilor care pot fi extrem de violente.

 

Interventiile chirurgicale minim invazive, o noua metoda de tratament

 

Interventiile chirurgicale clasice pentru tratarea durerilor coloanei lombare afecteaza starea generala de sanatate a bolnavului, deoarece metodele traditionale constau in operatie deschisa. Din aceasta cauza au fost descoperite noi proceduri care afecteaza cat mai putin starea generala de sanatate a pacientului.

Tehnologiile minim invazive aplicate pe coloana vertebrala imbunatatesc starea de confort a pacientului prin scaderea durerii postoperatorii. De asemenea, chirurgia minim invaziva aplicata coloanei vertebrale a evoluat pana la obtinerea unei rate minime de complicatii postoperatorii.

Indicatiile pentru chirurgia minim invaziva aplicata coloanei vertebrale sunt similare cu procedurile operatiei deschise traditionale.

 

2 medici israelieni opereaza in Romania

Sursa foto: sysmedicaltratament.ro

Doi medici neurochirurgi israelieni, specialisti de renume in operatiile minim invazive, Evgeniy Pevzner si Reuven Gepstein, au venit in Romania pentru a-i indruma pe medicii de la noi din tara in vederea aplicarii celor mai noi forme de interventii chirurgicale minim-invazive pe coloana vertebrala.

Acestia vin lunar in Romania si opereaza la Centrul de diagnostic si tratament "Dr. Victor Babes " din capitala, unde sunt asistati de prof dr Danil Adam, seful sectiei de neurochirurgie de la spitalul Sf.Pantelimon si dr Ioana Hornea, specialist neurochirurg.

Procedurile sunt foarte usoare pentru pacient si riscurile de infectare aproape zero, fata de cazul operatiei clasice. In plus, acesta poate pleca acasa imediat dupa operatie. Se foloseste anestezia locala, iar interventia chirurgicala dureaza aproximativ 20 minute.

 

Solutiile de tratament ale chirurgiei minim invazive


Exista diverse solutii de tratament pentru durerile de coloana vertebrala, in ceea ce priveste procedurile chirurgicale minim invazive. Iata o parte dintre acestea:

Coblatia. Consta in punctia percutana sub control radiologic a discului herniat si vaporizarea unei parti din nucleul pulpos. Se reduce astfel presiunea in interiorul discului intervertebral. Acesta revine treptat in pozitie normala si nu mai comprima radacinile nervilor spinali.

Radiofrecventa. Presupune o denervare prin energie inalta ( temperatura maxima a electrodului este de 80-90 de grade Celsius, timp de 90 de secunde) a trunchiurilor nervoase mediale ale ramurilor dorsale care inerveaza fiecare fateta a capsulei articulare.

Vertebroplastia. Injectarea pe cale percutanata in corpul vertebral de polimetilmetacrilat (ciment).

Dynabolt. Consta in introducerea unor suruburi in pediculii celor doua vertebre deplasate anterior/posterior una fata de cealalta; intre suruburile de aceeasi parte a vertebrei se monteaza o placuta care creeaza o punte intre aceste suruburi, apoi se reduce alunecarea cu ajutorul dispozitivului silverbolt (dynabolt) care tractioneaza vertebra deplasata si o realiniaza.

 

Cine poate beneficia de acest tratament?


"Pacientii care sufera de boli cronice ca cele de inima sau diabet, in mod special, au un mare avantaj in cazul operatiilor minim invazive. Acestia sunt mai predispusi infectiilor, iar la aceasta procedura chirurgicala sansele de infectare sunt apoape zero. Asta pentru ca procedurile minim invazive sunt de 20 ori mai putin periculoase decat cele clasice, din acest punct de vedere. De altfel si anestezia generala intalnita in cazul operatiilor deschise prezinta un pericol pentru acesti pacienti, fata de cea locala, aproape inofensiva", a precizat prof dr Reuven Gepstein, specialist in chirurgie ortopedica de coloana.

Medicul specialist israelian a mai adaugat ca :" Nu exista limite de varsta in cazul acestui tip de operatie. Am operat si copii si varstnici. Pana acum, se considera ca aceasta metoda nu este eficienta pentru oamenii in varsta, dar acum s-a dovedit contrariul. La inceputurile carierei mele faceam cam 20% minim invazive si 80% clasice. In timp, s-a ajuns la 50% si 50%, iar acum 90% minim invazive si 10% clasice."

Dr. Evgeniy Pevzner, cel de-al doilea specialist neurochirurg venit in Romania, considera ca „recuperarea postoperatorie, practic, nu exista. Pacientul ramane pentru aproximativ o ora la spital dupa efectuarea operatiei, dupa care pleaca singur pe picioare, acasa."

 

Metode de prevenire a recidivei bolii


"Starea de sanatate din viitor depinde si de felul in care pacientul se menajeaza. Trebuie sa evite eforturile fizice, miscarile de torsiune ale coloanei si sa nu se ingrase, pentru ca toata greutatea apasa asupra discului", a tinut sa precizeze dr prof conf Danil Adam, medic primar neurochirurg, sef sectie neurochirurgie la Spitalul Sf. Pantelimon.
 

De retinut:

Rata de succes la operatiile deschise este de 80% sau mai putin, iar la operatiile minim invazive, de 70-80%. Adica, din 100 cazuri de pacienti operati, 20-30 dintre ei nu se simt mai bine dupa operatie. Asta pentru ca nicio operatie nu garanteaza succesul integral, fiecare organism reactionand diferit.

De aceea, in cazul fiecarei operatii (in general, nu doar in cazul celor minim invazive), pacientul semneaza un consimtamant in care confirma ca a fost informat si a inteles ca exista un procent de operatii nereusite si ca isi asuma posibilitatea ca operatia sa nu reuseasca.

Costurile sunt cuprinse intre 1500-7000 euro, in functie de tipul operatiei. Inca nu sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, insa pe viitor se doreste acest lucru.

Sursa foto : sysmedicaltratament.ro


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare