Boli

#obiceiuri #afectiune #fumat #kilograme #inima #alcool

Obiceiuri care afecteaza inima

Fumatul, lipsa activitatii fizice, kilogramele in plus, alcoolul si o dieta dezechilibrata sunt principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Aceste obiceiuri nesanatoase distrug metabolismul si au consecinte grave asupra tensiunii arteriale, colesterolului si nivelului de zahar din sange. Rezultatele sunt de cele mai multe ori dezastruoase: atacuri de inima, infarct sau anevrism aortic.  Aceste obiceiuri nu creeaza probleme doar sistemului cardiovascular, ci si rinichilor, oaselor si creierului.

1 Privitul la TV. Statul ore intregi in fata televizorului mareste riscul de atacuri de inima si infact, chiar daca faci miscare. Exercitiile fizice sporadice nu compenseaza momentele de inactivitate. Lipsa miscarii afecteaza vasele de sange si nivelul de zahar si grasime din sange. Medicii recomanda plimbari pe jos periodice. Si la serviciu trebuie sa faci cateva pauze si sa mergi putin.

2 Stresul si furia. Daca esti stresat, deprimat sau nervos, aceste emotii isi vor spune cuvantul asupra starii tale de sanatate, si in special asupra inimii. Cei care isi interiorizeaza emotiile sunt cei mai supusi riscului de a avea probleme cardiace . Medicii recomanda ca aceste persoane sa discute cu persoane avizate, precum psihologii, sau cu prietenii apropiati. Terapia prin ras este una dintre cele mai bune metode de a combate stresul.

3 Sforaitul. Pe langa aspectul suparator, sforaitul poate ascunde probleme de sanatate grave. Unele dintre aceste afectiuni sunt in stransa legatura cu functionarea inimii. Daca sforai si te simti obosit de cele mai multe ori, este cazul sa discuti cu un medic.

4 Izolarea. Nu este niciun secret pentru nimeni ca in anumite zile suntem iritati, plictisitori si dificil de suportat pentru cei din jur. In astfel de momente incercam sa ne limitam interactiunile cu alte persoane si sa ne rezumam doar la intalniri cu prieteni foarte apropiati sau cu familia. Orice persoana are nevoie de putin timp petrecut in singuratate, insa nu trebuie sa ne izolam complet. Este demonstrat faptul ca persoanele care au legaturi stranse cu familia si prietenii si care socializeaza sunt mai fericiti si traiesc mai mult.

5 Alcoolul. Cantitatile mici de alcool sunt benefie pentru sanatate si in special pentru inima. In cantitati mari insa alcoolul duce la tensiune arteriala , colesterol marit sau atacuri de inima. In plus, caloriile din alcool predispun la obezitate, care este un pericol pentru sanatatea inimii. Daca consumi alcool, limiteaza-te la 2 bauturi pe zi, in cazul barbatilor, si o bautura, in cazul femeilor.

6 Mancatul in exces. Surplusul de greutate reprezinta un risc major pentru afectiunile cardiace. Incearca sa mananci mai putin, sa eviti portiile mari de mancare si sa inlocuiesti bauturile carbogazoase cu apa. De asemenea, este indicat sa eviti carbohidratii cu multe calorii, precum pastele rafinate sau paine alba si sa ai grija la asa-zisele alimente "fara grasimi". Acestea au in schimb multe calorii si cantitati importante de zaharuri.

7 Consumul de carne rosie. Este indicat sa te gandesti la carnea rosie ca la un rasfat de care sa ai parte doar de cateva ori pe luna si nu in fiecare zi. Carnea rosie este bogata in grasimi saturate si creste riscul afectiunilor cardiovasculare si a cancerului colorectal. Medicii recomanda ca 10% din alimentele din dieta sa provina de la animale. 

8 Fumatul. Sigur ai mai auzit de sute de ori ca fumatul este daunatator pentru sanatate. Mai mult decat atat, fumatul este un adevarat dezastru pentru inima. Fumatul duce la formarea de cheaguri de sange, care pot bloca circulatia sangelui catre inima.

9 Evitarea legumelor si fructelor. Cea mai buna dieta pentru o inima de fier este compusa din legume si fructe, consumate atat in stare cruda cat si in diverse preparate. Pentru a avea o sanatate de fier este indicat sa consumi cantitati mari de legume, fructe, nuci, seminte, cereale integrale, lactate dietetice si sa eviti cat mai mult produsele de tip fast food.

10 Consumul de alimente sarate. Cu cat consumi mai multa sare cu atat creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare si in special a tensiunii arteriale. Aceasta afectiune este un factor de risc pentru atacuri de inima si infarct. Evita alimentele cu prea multa sare, chips-urile, snacks-urile si alimentele fast - food.

11 Consumul de calorii goale. Alimentele bogate in zahar, grasimi, sare si ulei vin la pachet cu numeroase calorii si de cele mai multe fara niciun fel de nutrienti benefici organismului uman. Dietele bogate in astfel de alimente cresc riscul de obezitate, diabet si afectiuni cardiovasculare . Orienteaza-te spre alimente cu densitate mare de nutrienti precum legumele, fructele, fructele de mare, ouale, fasolea, nucile si semintele. Carnea alba, de pui sau peste si lactatele dietetice sunt de asemenea alegeri bune pentru o dieta echilibrata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare