Boli

#eticheta #obezitate #bola #efect psihologic

Obezitatea, o boala? De ce aceasta eticheta face mai mult rau decat bine

La momentul declararii obezitatii drept boala, cercetatorii nu s-au gandit ca vor face mai mult rau decat bine. Noile studii arata ca persoanele afectate de aceasta problema manifesta tendinta de a abandona lupta cu kilogramele in plus, din punctul lor de vedere boala fiind de neinvins. Iata cum au reactionat 700 de voluntari la un test desfasurat in SUA.

Impact diferit

Discutiile aprinse privind efectele incadrarii persoanelor obeze in randul bolnavilor au dus, in cele din urma, la efectuarea unor studii psihologice. Peste 700 de persoane au primit sarcina de a citi cate un articol despre: obezitatea ca boala, importanta supravegherii greutatii corporale si un articol care sustinea ca obezitatea nu este o boala.

Persoanele obeze care au participat la test si au citit primul articol nu au mai dat ulterior importanta alimentatiei lor. Pentru cercetatorii de la universitatile din Richmond si Minnesotta a fost un semnal clar ca obezii etichetati drept bolnavi renunta la a-si imbunatati conditia.

300 de milioane de obezi

Statistica realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca peste 300 de milioane de persoane se confrunta cu problema grava a obezitatii. Acumularea tesutului adipos apare in urma unor socuri de natura psihica ce perturba echilibrul mental si genereaza aparitia depresiilor. Ulterior, tensiunea nervoasa acumulata afecteaza buna functionare a unor glande endocrine: tiroida, hipofiza, pancreasul si suprarenalele. In Romania, incidenta obezitatii atinge nivelul de 17% in mediul rural si 20% in mediul urban. In randul copiilor, procentul atinge 10%.

Cerc vicios

Pe langa sedentarism si un stil alimentar influentat de moda meniurilor fast-food, obezitatea are in spate si factori psihologici care creeaza in cele din urma un cerc vicios. Stima de sine scazuta este una dintre problemele care se intalnesc si inaintea acumularii excesive de tesut adipos si dupa ce persoana se inscrie in categoria obezilor. Imaginea de sine negativa va face ca persoana sa se refugieze intr-un consum si mai mare de alimente. De asemenea, esecul unor eventuale cure de slabire poate accentua imaginea negativa.

Sursa foto: femside.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare