Boli

#alcool #psoriazis #vitamina b3 #acid uric #diuretice

Nivel ridicat de acid uric in sange? Iata cu ce probleme de sanatate te poti confrunta!

Ai o alimentatie bogata in carne de pasare, fasole uscata, ciuperci sau peste? Te confrunti cu dureri si inflamatii ale incheieturilor? Este posibil sa ai un nivel ridicat de acid uric in sange, un factor de risc pentru guta si pietre la rinichi. Afla mai jos daca te incadrezi in valorile normale si ce probleme de sanatate ai putea avea, daca ai un nivel prea ridicat de acid uric in sange!

Ce inseamna nivel ridicat de acid uric

Nivelul ridicat de acid uric, sau hiperuricemia, reprezinta excesul de acid uric in sange. Acidul uric este produs in timpul metabolizarii purinei, o substanta ce contine compusi de nitrogen si care se gaseste in numeroase alimente precum ansoa, organe de animale si sardine.

Acidul uric produs de purine se poate acumula si in tesuturile organismului uman, sub forma de cristale. Dupa ce este produs, acidul uric este transportat in sange si de aici ajunge la rinichi, unde este eliminat prin urina.

Care sunt valorile normale de acid uric

Valorile normale de acid uric in sange sunt de 2,4 - 6.0 mg/dL la femei si 3,4 - 7,0 mg/dL la barbati. Atunci cand nivelul de acid uric depaseste valoarea de 7mg/dL pot aparea probleme de sanatate.

Nivelul ridicat de acid uric cauzeaza atacuri de guta, care se manifesta prin dureri si inflamatii. In plus, este responsabil si pentru alte probleme de sanatate precum pietre la rinichi, hipertensiune sau afectiuni cardiace.

Care sunt cauzele nivelului ridicat de acid uric

Nivelul ridicat de acid uric poate aparea atunci cand organismul produce prea mult acid uric, iar rinichii nu il pot elimina suficient de rapid prin urina.

Printre factorii care cauzeaza nivelul ridicat de acid uric in sange se numara:

  • diureticele
  • alcoolul
  • hipotiroidismul
  • vitamina B3
  • obezitatea
  • psoriazisul
  • insuficienta renala

In plus, si persoanele care consuma in mod frecvent carne rosie, pui, hering, fasole sau ciuperci, alimente bogate in purine, sunt mult mai expuse riscului de acid uric ridicat.

Cand sa mergi la medic

Mergi la medic daca suferi de dureri localizate, in special in zona degetelor si incheieturilor, care sunt rosii sau inflamate. De asemenea, vizita la medic este necesara daca ai respiratia sacadata, dureri in piept, palpitatii si iritatii ale pielii, alte semne ale nivelui ridicat de acid uric in sange.


Sursa foto: sanatate.bzi.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare