Boli

#muzica #ureche #surzenie #auz

Muzica din casti te poate surzi

Playerele MP3 accelereaza imbatranirea urechii interne, aceasta este concluzia unui raport european . In ultima perioada, adolescentii consulta din ce in ce mai des un medic din cauza problemelor de auz. Dupa ce ai iesit de la un concert sau de la o petrecere de noapte, senzatia de ureche astupata, tiuiturile sau ameteala pot semnala un traumatism sonor acut care poate pune in pericol functia auditiva.

Din punct de vedere anatomic, acest traumatism dezvaluie o alterare a celulelor ciliate din urechea interna. Cele aproximativ 15.000 de celule necesare auzului, extrem de fragile, pot „exploda” sub efectul presiunii induse in cohlea (organul urechii sub forma de cochilie de melc) printr-o expunere la nivelurile sonore foarte ridicate.

Gradul la care urechea incepe sa simta propriu-zis durere se situeaza la 120 de decibeli, insa traumatisme sonore acute apar si sub acest nivel.

 

Playerele MP3 accelereaza imbatranirea urechii

 

Simptomele pot fi reversibile in cateva ore, de aceea aceste stari de „oboseala auditiva” ar trebui sa fie considerate ca o alerta. In aceste situatii, celulele ciliate sunt iremediabil distruse, inducand tulburari permenente ale auzului, insotie sau nu de tiuit sau bazait in interiorul urechii.

Muzica amplificata (concerte, discoteci) este prima cauza a acestei probleme de sanatate, la care se adauga tirul cu arme de foc, exploziile, petardele, alarmele si chiar telefonul mobil.

Zgomotele foarte puternice pot provoca o perforatie a timpanului sau o luxatie a lantului de oase din uercehea medie printr-un fenomen care se numeste unda de soc. Aceste leziuni ale urechii medie, care s-au intalnit in urma exploziilor din timpul atentatelor, sunt posibile si in timpul concertelor, insa numai in cazuri exceptionale.

In afara de aceste situatii in care urechile sunt puternic sensibilizate, medicii atrag atentia asupra playerelor MP3, care accelereaza imbatranirea urechii interne. Potrivit unui raport european, aproximativ 100 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene utilizeaza zilnic aceste aparate. Dintre acestia, 10 milioane risca se devina surzi , deoarece utilizeaza aceste aparate foarte des si la un nivel foarte puternic.

 

Cum este afectata urechea?

 

Urechea interna este partea cea mai fragila a urechii. In momentul in care urechea este expusa la un volum sonor excesiv, zgomot brutal sau sunete ascutite, pe o perioada prelungita de timp, aceste celule pot fi afectate sau chiar distruse. Ele nu mai pot fi reparate, distrugerea lor fiind definitiva.

Pragul pericolului pentru urechi se situeaza la peste 85 de decibeli: playerul MP3, concertele, discotecile etc.
Tulburarile functiei auditive pot aparea practic la orice varsta, daca nu se tin cont de masurile de precautie. O singura data si este suficient sa suferi pentru toata viata .

Atentie: alcoolul, medicamentele, oboseala, drogurile te fac mult mai sensibil la zgomot sau iti atenueaza din senzatia de durere, simptom care prevesteste pericolul.

 

Cine poate fi afectat?

 

Toata lumea este vizata. Insa, persoanele cele mai predispuse sunt:

  • Cei care asculta muzica la un player in fiecare zi sau aproape in fiecare zi, pe o perioada mare de timp sau la un volum foarte ridicat (adica la jumatate din volumul maxim);
  • Cei care merg frecvent la concerte sau in discoteci;
  • Cei care au obiceiul de a asculta muzica la un volum sonor foarte ridicat acasa, la serviciu, in masina, in mijloacele de transport in comun;
  • Persoanele care lucreaza intr-un domeniu cu risc, de exemplu muzicienii care fac parte dintr-un grup cu care canta regulat, muncitorii din constructii etc.
Important:  Bazait, suierat, senzatii de ureche astupata, acestea sunt simptomele care transmit un semnal de alarma celor care sufera din cauza expunerii sonore. O noapte de somn sau mai multe ore in liniste sunt necesare pentru recuperare.
Daca simptomele persista si la cateva ore dupa expunerea la zgomot sau dupa o noapte de somn, este indicat sa se consulte imediat un medic ORL-ist sau se se solicite ajutorul medical la un spital de urgenta .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului