Boli

#bronzare #raze ultraviolete #arsuri solare #crema antisolara

Mituri despre bronzare: cat de multe stii

Expunerea prelungita la razele ultraviolete distruge ADN-ul celulelor pielii si favorizeaza aparitia cancerului de piele. Foloseste creme si lotiuni cu factor ridicat de protectie solara ori de cate ori petreci timp in aer liber, chiar si atunci cand iesi la iarba verde.
 

Mit: Trebuie sa ne ardem ca sa ne bronzam


Fals. Arsurile solare sau inrosirea exagerata a pielii este un semna ca celulele pielii au fost grav afectate. Razele UV penetreaza adanc pielea si schimba ADN-ul celulelor. Celulele pielii distruse de razele ultraviolete sunt mult mai expuse riscului de mutatii si de dezvoltare incontrolabila, ceea ce duce la cancer.

Daca ai pielea deschisa la culoare si te arzi repede, esti mult mai expus riscului de a-ti vatama grav celulele.
 

Mit: Trebuie sa petrecem mult timp la soare pentru a fi sanatosi


Fals. Vitamina D este esentiala pentru sanatate si este produsa de piele atunci cand este expusa la razele ultraviolete. Vitamina D este insa prezenta si in anumite alimente precum pestele gras.

Pentru a fi sanatosi, trebuie sa ne bucuram de soare moderat. Pielea nu trebuie arsa pentru a produce cantitatea necesara de vitamina D. Este suficient sa petreci 15 minute la soare, pentru ca organismul sa isi procure vitamina D de care are nevoie.

Este astfel indicat sa eviti statul exagerat la soare. In acest fel vei reduce riscul de cancer de piele.
 

Mit: Poti face arsuri solare doar in vacanta la mare

Fals. Foarte multe persoane cred ca arsurile solare apar doar la mare, in vacanta in locurile insorite. Insa, cele mai multe arsuri solare apar si in orasele aglomerate. Atunci cand petreci mult timp in aer liber, in lumina directa a soarelui sau mergi la picnic.

Astfel, este foarte important sa folosesti crema de protectie solara zilnic, chiar daca nu esti in concediu.
 

Mit: Cremele autobronzate ne protejeaza de razele ultraviolete

Fals. Cremele autobronzante schimba doar culoarea si aspectul pielii si nu protejeaza de razele ultraviolete. Chiar daca unele produse contin si filtre solare, acestea ofera protectie doar pentru cateva ore si au un nivel scazut.

Protectia solara nu tine atat de mult precum culoarea pe care o lasa pielii. Astfel, persoanele care folosesc creme autobronzante trebuie sa aplice si o cantitate generoasa de lotiuni cu factor de protectie. De asemenea, daca folosesti creme autobronzante nu trebuie sa stai mai mult timp la soare.
 

Mit: Daca pielea devine roz nu este arsa

Fals. Orice schimbare de culoare a pielii atunci cand stai la soare este un semn al arsurilor. Arsurile solare nu trebuie sa fie doar rosii. Atunci cand razele UV afecteaza ADN-ul celulelor pielii, organismul incearca sa repare ce a fost distrus.

Vasele de sange din zona afectata se dilata, permitand sangelui sa ajunga mai repede, ceea ce face ca arsurile solare sa devina rosii.
 

Mit: Nu ne ardem daca folosim creme cu factor de protectie

Fals. Specialistii recomanda ca in sezonul cald, atunci cand mergem in vacanta in zone insorite, sa folosim creme si lotiuni cu factor de protectie de peste 15. Insa, cu cat factorul de protectie este mai mare, cu atat pielea este mai bine protejata.

Insa, aceste creme functioneaza numai daca le folosesti corespunzator. Cantitatea recomandata pentru o singura aplicare este de 30 de ml. Crema trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de a iesi afara. Daca inoti sau transpiri abundent, trebuie sa reaplici crema.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare