Boli

#calciu #calorii #mic dejun #cereale #fructe #slabit

Micul dejun influenteaza cat si ce mananci intr-o zi

Micul dejun este considerat cea mai importanta masa a zilei si exista motive solide pentru a sustine aceasta teorie. Pe langa faptul ca furnizeaza energie pentru toata ziua, se pare ca prima masa a zilei influenteaza si obiceiurile alimentare de peste zi si este un reper important pentru aportul zilnic de calorii pe care-l furnizezi organismului.

Micul dejun este secretul unei alimentatii sanatoase. Ar trebui sa faca parte din rutina zilnica a oricarei persoane, imediat dupa desteptare. Specialistii sustin ca este important ca prima masa a zilei sa se ia in primele 60 de minute de la trezire, pentru a pune in "functiune" metabolismul si a-i oferi combustibilul de care are nevoie pentru a functiona la cote maxime intreaga zi.

Micul dejun zilnic si consistent previne ingrasarea

Descoperirile facute de specialisti cu privire la influenta sau rolul pe care prima masa a zilei il are asupra organismului sunt uimitoare. Cu toate acestea, putina lume stie cat si ce anume trebuie sa manance dimineata pentru a profita de toate beneficiile acestei mese.

Prima masa a zilei trebuie sa fie consistenta si compusa din categorii alimentare variate. Ar trebui sa aiba intre 300 si 500 de calorii si sa fie formata din cereale integrale, fructe, proteine complexe, grasimi bune si surse de calciu. Cu cat este mai bogat in nutrienti esentiali, cu atat pofta de mancare din restul zilei se va reduce considerabil si, odata cu ea, si sansele de a te ingrasa.

Exista o multime de persoane care sar peste prima masa a zilei, iar cand nu o fac, consuma adesea alimente nesanatoase si hipercalorice, care nu aduc niciun beneficiu organismului. Majoritatea mananca croissante, batoane, covrigi, briose, gogosi si alte alimente de patiserie bogate in calorii, dar sarace in substante nutritive. Acestea ii satura pe o perioada scurta, dar nu le asigura nici energia, nici nutrientii de care au nevoie pentru a reduce aportul caloric din restul zilei.

Potrivit nutritionistilor, consumul unui aport mai mare de calorii la prima ora a diminetii determina scaderea numarului de calorii furnizate organismului in restul zilei si favorizeaza slabitul. Insa aceasta teorie este valabila doar daca alimentele sunt sanatoase si hranitoare.

Daca micul dejun este compus din alimente hranitoare – bogate in vitamine, minerale, fibre – caloriile sunt arse progresiv, pe parcursul intregii zile. Pofta de mancare scade, dar energia ramane si este eliberata treptat, de-a lungul zilei.

Inca de la prima masa a zilei iti poti da seama cat vei manca in restul zilei. Daca sari peste micul dejun, metabolismul tau va fi destul de "lenes" si nu va arde corespunzator caloriile furnizate organismului peste zi. Acelasi lucru este valabil si daca micul dejun este sarac in substante nutritive si bogat in calorii.

S-a demonstrat si ca prima masa a zilei diminueaza aportul caloric adaugat organismului peste zi, favorizand slabitul. Pe langa faptul ca asigura un nivel de energie crescut pentru intreaga zi, un mic dejun consistent previne rontaitul si te impiedica sa alegi gustari nesanatoase si sa mananci mai mult decat ai nevoie.

Ca reguli generale, este important de retinut ca micul dejun este o masa importanta a zilei, care nu trebuie sarita niciodata. Masa ideala este formata din alimente foarte sanatoase si hranitoare, in cantitati suficient de mari pentru a asigura senzatia de satietate si a reduce aportul total de calorii dintr-o zi.


Foto: kouhl.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare