In aceasta privinta, cercetatorii au efectuat zeci de studii care sa desluseasca „misterele” acestui aparat electrocasnic. Mai intai, in urma consumului periodic al mancarurilor preparate la cuptorul cu microunde se observa numeroase schimbari in chimia sangelui, printre care: o scadere a hemoglobinei si a colesterolului „bun”, dar si scaderea imunitatii organismului si cresterea numarului de leucocite.
Care este modul de preparare?
Cuptoarele cu microunde pregatesc mancarea prin supunerea moleculelor la o vibratie foarte rapida, ceea ce face ca acesta sa se incalzeasca prin frecare. Mancarurile isi pierd din substantele energetice pentru ca se accelereaza procesele de structurala. De exemplu, in momentul prepararii in cuptorul cu microunde a vegetalelor intr-un timp foarte scurt compozitia lor nutritiva este alterata. Astfel, organismul nu mai poate metaboliza vitaminele B, E, C precum si o serie de minerale.
Efectele cancerigene provocate de microunde
In anul 1991, o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Lausanne a fectuat un studiu care demonstra clar ca mancarea gatita sau incalzita la microunde prezinta riscuri mult mai mari pentru sanatate decat mancarea gatita prin metodele traditionale.
In cadrul acestui studiu, voluntarii au fost impartiti in doua grupuri, dintre care unuia li s-a dat mancare preparata la microunde si altora mancare preparata in mod obisnuit. In cazul participantilor din lotul caruia i s-a dat mancare gatita la microunde s-au observat diferite modificari: scaderi ale valorilor hemoglobinei si a limfocitelor.
Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.