Boli

#plaa # infectare coronavirus #raspandire virus #coronavirus #terasa #aer liber #virus

Mergi la plaja sau la terasa? Cum te poti infecta cu noul coronavirus chiar daca esti in aer liber

Cele mai multe persoane au falsa impresie ca in momentul in care se afla in aer liber sunt protejate si nu se pot imbolnavi de coronavirus. Insa virusul se raspandeste si prin aer, prin particulele de praf inhalate, mai ales in locurile aglomerate.

 

Tocmai de aceea tot mai multe autoritati locale au decis ca purtarea mastilor sa devina obligatorie si in aer liber, in special in spatiile aglomerate unde nu se pastreaza distanta fizica de doi metri. 

„Aceste particule pe care nu le vedem se asaza pe particule de praf, pe particule de nisip, care, in contextul unei miscari a curentilor de aer - ca este vorba de vant, ca este vorba de aer conditionat - prezinta riscul de infectare si atunci, a purta masca in zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate si prezinta posibilitatea transmiterii de la o persoana la alta prin astfel de particule ce transporta virusurile, este binevenita in special in zone cum este litoralul. Consider ca sunt masuri extrem de binevenite, iar aceasta masca nu cred ca este foarte deranjanta. Este usoara, chiar daca o schimbam mai des si o aruncam - categoric trebuie sa o aruncam”, explica Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, potrivit digi24.ro.

Virusul care traieste pe de praf, nisip (cum este cazul pe litoral) etc. este purtat de vant si ajunge sa fie inhalat de pacienti, fara ca macar sa sesizeze acest lucru. Tocmai de aceea, masca de protectie este benefica in aer lubiber deoarece aceste aprticule de praf si nisip nu pot fi inhalate. 

„Traieste suficient de mult timp, pentru ca virusul nu circula singur, circula in particule mici, lichidiene, cu secretii, cu suport proteic si are de unde sa se hraneasca, unde sa ramana intr-un mediu hidratat si sa poata fi vehiculat pe acesti vectori fizici, cum sunt particulele de praf, particulele de nisip, suprafetele pe care se poate depune si tocmai de aceea, mijloacele de protectie sunt singurul instrument pe care il avem la dispozitie - atat mastile, cat si igiena riguroasa a mainilor, a suprafetelor”, a explicat Ioana Stancel, expert in politici de sanatate publica, a explicat pentru digi24.ro.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare