Boli

#sanatate # intoxicare cu mercur # otravire cu mercur # simptome otravire cu mercur

Mercur in organism

Mercurul este unul dintre cele mai periculoase si toxice substante care se gasesc in natura. Este atat de periculos incat chiar si un singur atom de mercur in organism poate declansa o serie de dereglari.

Mercurul sub orice forma si in orice concentratie este periculos pentru organismul uman. Cel mai adesea, mercurul afecteaza sistemul neurologic, gastrointestinal si renal. Otravirea cu mercur este cauzata de inhalarea de vapori de mercur, ingestia de mercur, injectiile cu mercur sau absorbtia mercurului prn piele.

Mercurul se gaseste in pestele pe care il consumam, dar si in alte produse pe care le folosim acasa, la medicul stomatolog sau la scoala. Este un element naturale care se gaseste in apa, aer si sol si exista in mai multe forme, printre care mercurul elementar, mercurul anorganic si mercurul organic.

Mercurul este un element care se gaseste in crusta pamantului, iar omul nu poate crea sau distruge acest element. Mercurul pur este un metal lichid, care se volatilzeaza rapid. A fost folosit penru productia termometrelor, intrerupatoarelor si becurilor cu incandescenta.

Cauzele otravirii cu mercur

Consumul de peste infestat este cea mai comuna cauza a otravirii cu mercur, atat la oameni, cat si la animale. Daca otravirea apare in urma consumului de ton sau alte specii de pesti mari, riscurile sunt mai grave decat in cazul pestilor mai mici.

De asemenea, complicatiile sunt mult mai mare in cazul otravirii prin intermediul preparatelor de tip sushi din file de rechin si ton. Este atfel indicat sa se evite consumul in exces de astfel de preparate. In plus, trebuie sa stii din ce surse provine pestele pe care il cumperi.

Expunerea la mercur poate aparea si atunci cand inspiri aerul contaminat cu vapori de mercur, cand consumi si alte alimente in afara de peste are contin reziduuri de mercur, din amalgamurile cu mercur de la cabinetul stomatologic, din acumularile de mercur din ape, sol sau aer. Chiar si unele produse de decolorare a parului cauzeaza astfel de otravire cu mercur.

Simptomele otravirii cu mercur

Otravirea cu mercur afecteaza majoritatea organelor si sistemelor din organism. Iata mai jos cateva dintre simptome:

Organul afectat: Inima
Simptome: angina, anemie, arteroscleroza, atac de inima, murmur cardiac, hipertensiune, presiune in piept, tahicardie, dureri toracice.

Organul afectat: Pielea
Simptome: acnee, dermatita, mancarimi, roseata.

Organul afectat: Sistemul nervos
Simptome: dureri de cap, convulsii, dificultati de mers, ameteala, epilepsie, dificultati de auz, insomnie, scleroza, paralizie, furnicaturi, tremuraturi.

Organul afectat: Sistemul digestiv
Simptome: colita, constipatie, diareea, balonare, arsuri stomacale, indigestie, lipsa apetitului, crampe stomacale, ulcer.

Organul afectat: Sistemul imunitar
Simptome: alergii, astm, cancer, candida, oboseala, leucemie, rinita, sinuzita, raceala, gripa, ganglioni inflamati.

Organul afectat: Sistemul endocrin
Simptome: artrita, maini si picioare reci, diabet, edem, pietre la rinichi, obezitate, difunctii tiroidiene.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului