Boli

Medic: "Tulpina sud-africana aproape injumatateste eficacitatea vaccinului"

Medicul infectionist Carmen Dorobăț a declarat ca noile tulpini ale coronavirusului ar putea fi mai puțin rezistente la vaccinurile dezvoltate până acum. Vestea bună este că vaccinurile pot fi adaptate, mai spune ea.

”Dinamica acestui virus, care este deosebit de crescută, determină apariția unor mutații. Unele nu au o importanță deosebită în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor, dar altele pot avea. Tulpina sud-africană aproape înjumătățește eficacitatea vaccinului, ajunge undeva la 60%. A fost descoperită și în SUA și oamenii de știință au intrat în alertă.O altă tulpină care ar putea pune probleme este cea din Brazilia. Până în momentul de față, tulpina din Regatul Unit pare a fi acoperită de acest vaccin.

Nu s-a dovedit că eficacitatea este sub media de 90-95% a vaccinurilor pe care și noi le folosim în țară.Din fericire, există și alte vaccinuri, aflate în în faza a III-a, despre care vom afla unde se vor plasa din punct de vedere al acoperirii acestor noi tulpini.Acum ne obișnuim cu modificările virusului Sars-Cov-2, companiile sunt în alertă pentru a acoperi cât mai mult aceste variante. Vom vedea de la sezon la sezon cum vom particulariza vaccinul pentru fiecare moment, dacă va fi nevoie, la cât timp și unde”, a declarat medicul la Realitatea Plus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare