Boli

#aparat dentar #dinti

Marturiile unei persoane care poarta aparat dentar

Aparatul dentar , dincolo de imaginea neplacuta pe care o ofera unui zambet, este un lucru foarte util si chiar indispensabil atunci cand dantura nu este tocmai una perfecta. Principala problema nu este neaparat, asa cum crede majoritatea, aspectul dintilor si aranjarea lor, ci faptul ca gingia se poate retrage la o varsta la care problemele dentare nu ar trebui sa existe.


De asemenea, daca in alte tari europene aparatul dentar este privit ca pe un lucru normal, necesar si este purtat de foarte multi copii si adolescenti, in tara noastra, aparatele dentare sunt inca percepute ca niste accesorii respingatoare.


Lipsa unei educatii in acest sens nu permite oamenilor sa vada utilitatea si cat de necesar este acest aparat dentar , motiv pentru care persoanele care au cu adevarat nevoie de acesta, resping din start ideea de a-l purta.


Raluca, o cititoare a site-ului acasa.ro, a trecut de curand prin experienta montarii unui aparat dentar si a decis sa imparta aceasta experienta si sa ne povesteasca  cum este sa porti un astfel de aparat.


Reporter: Cum s-a ajuns la decizia aplicarii aparatului dentar?

Raluca: Intr-o zi m-am dus la dentist sa-mi schimb niste plombe. Nu am mai ajuns la dentistul la care mergeam de obicei, ci la un cabinet recomandat de o prietena.


Cand am ajuns, medicul a observant din primul moment ca dintii mei nu arata deloc bine, si nu din punct de vedere estetic, ci medical. Mi-a explicat ca atunci cand dintii nu calca corect unul pe celalalt, exista posibilitatea sa mi se retraga gingia si osul subiacent (cel care sustine dintii).


Ulterior a cerut si parerea medicului ortodont care mi-a dat o trimitere pentru a-mi face un set complet de radiografii. In urma rezultatului am decis impreuna ca este absolut necesar purtarea unui aparat dentar, pentru a evita pierderea dintilor in cativa ani.



Rep: Pe scurt, care este procedura de aplicare a aparatului dentar si cat dureaza procesul de fixare a acestuia?


Raluca: Inainte de montarea aparatului se face detartraj si se periaza foarte bine dintii. Dupa ce s-au curatat dintii, se trece la montarea aparatului dentar. Mie mi-a montat prima oara aparatul pe dintii de jos si abia dupa o luna pe cei de sus.
Exista mai multe modalitati de montare a aparatului, in functie de cat de dificila este lucrarea. La mine a fost necesar sa mi se extraga un dinte de jos, deoarece am maxilarul mic si dintii nu au loc. Dupa extractie am asteptat o saptamana sa se vindece gingia, apoi mi s-a montat aparatul de jos.


Se lipesc mai intai brechetii pe fiecare dinte, apoi se leaga arcul de brecheti si se regleaza in asa fel incat dintii sa calce normal, fara piedici. Procedeul dureaza aproximativ 3 ore.



Rep: Cat de dureroasa este interventia?


Raluca: La montarea aparatului nu pot sa spun ca au existat dureri, insa la cateva ore dupa, cand dintii incep sa se miste, incep si durerile. Nu este o durere insuportabila, dar deranjanta. In primele saptamani mi-a fost foarte greu sa mestec.


De muscat nu pot nici acum, dar nici nu e indicat, asa ca pana scap de aparat voi taia fiecare bucatica de mancare.

Rep: Pe langa purtarea aparatului dentar, exista anumite reguli de igiena dentara diferite de cele clasice (spalatul pe dinti) pe care trebuie sa le urmezi?


Raluca: Nu exista reguli suplimentare. Este extrem de important ca spalatul pe dinti sa se realizeze dupa fiecare masa, cu o periuta speciala si cu o pasta de dinti profesionala.

Rep: Care este senzatia pe care ti-o lasa aparatul dentar? Purtarea acestuia implica durere?


Raluca: In prima zi in care mi-a montat aparatul dentar am avut tot timpul senzatia ca am ace infipte in gingie. Senzatia ma enerva foarte tare. Am trecut cu bine de primele zile, luand cate un calmant pe zi. Am avut cateva momente in care imi venea sa ma duc  sa mi-l scoata, dar  am reusit sa ma obisnuiesc cu el abia dupa aproximativ o luna si jumatate.


Rep: Se stie dinainte cat timp trebuie sa porti aparatul dentar sau acest lucru  va fi decis de catre medic  in urma controalelor regulate?


Raluca: In principiu se aproximeaza de la inceput, dar cu siguranta acest lucru se va decide in urma controalelor regulate.



Rep: Exista anumite restrictii alimentare pe care trebuie sa le respecti pe durata purtarii aparatului dentar?


Raluca: Nu mai am voie sa mananc seminte, alune, chipsuri, guma de mestecat . Nu mai am voie sa musc. Tot ce mananc trebuie sa fie in prealabil taiat.



Rep: Cat timp ti-a luat sa te obisnuiesti cu aparatul dentar?


Raluca: Avand in vedere ca ambele aparate s-au montat la interval de o luna, as putea spune ca perioada de acomodare este cam de doua luni.


Rep: Cat a costat aceasta interventie?


Raluca: Aparatul in sine a costat 2.200 ron cel de jos si 2.200 ron cel de sus. Pe langa costul aparatului trebuie sa mai platesc in jur de 150 ron consultatiile lunare (curatarea dintilor, schimbarea arcului si monitorizarea lucrarii).


As dori sa mai mentionez faptul ca decizia montarii unui aparat dentar se poate lua doar atunci cand ai incredere in medicul cu care lucrezi. Pana in acest moment am mai primit aceasta recomandare, insa argumentele nu erau deloc convingatoare. De aceasta data mi s-a explicat importanta salvarii dintilor mei, dincolo de partea estetica. Atat medicul dentist cat si ortodontul au avut mare rabdare cu mine, iar acest lucru conteaza enorm, deoarece doar asa poti trece peste intrebarile si indoielile care apar in urma  acestei decizii.


Rep: Ce sfat le dai celor care se gandesc la o astfel de interventie?


Raluca: Sfatul meu pentru persoanele carora li se recomanda montarea unui aparat este sa se documenteze cat mai bine si sa aleaga medicul potrivit. Dincolo de partea financiara (deloc de neglijat) ar trebui sa se ia in calcul si aspectul social, care nu poate fi depasit fara incredere si optimism.


Sursa foto : commentcamarche.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului