Boli

#sanatate #barbati #dieta #manorexie

Manorexia: cauze si riscuri pentru anorexia la barbati

Numarul barbatilor anorexici este in crestere: aproximativ 20% dintre pacientii care sufera de anorexie sunt barbati. Manorexia ii afecteaza tot mai des pe barbatii obsedati de imaginiea propriului corp, impusa in mare parte si de mass-media.

Cea mai recenta controversa legata de manorexie a vizat un fotomodel care a urcat pe podium pentru a prezenta noua colectie Yves Saint Laurent, creata de Hedi Slimane. Designerul a fost criticat si in trecut pentru modul in care isi alege modelele masculine, deoarece unii dintre barbatii care prezinta colectiile sale arata de-a dreptul bolnavi.


Controverse manorexie

Idealul corpului uman este in continua schimbare, lucru reflectat cel mai clar prin manechinele din magazine. Folosite pentru a prezenta haine tot mai stramte, manechinele masculine au talia cu 15 cm mai subtire decat cele folosite in urma cu 50 de ani.

Marile case de moda au fost criticate cel mai mult pentru promovarea manorexiei, deoarece prezinta o imagine idealizata a corpului masculin, standard care nu poate fi mentinut de cei mai multi oameni fara probleme de sanatate.

Cel mai controversat aspect al manorexiei este insa perceptia publicului cu privire la aceasta boala de alimentatie, care intarzie de multe ori tratamentul in cazurile grave.

"Exista in continuare o stigma legata de aceasta boala, deoarece majoritatea bolilor de alimentatie afecteaza femeile. Din acest motiv, barbatii recunosc mai greu ca au o problema, rusinandu-se de asta", a explicat Mary George, purtatoare de cuvant a fundatiei caritabile Beat din Marea Britanie, care lupta pentru disparitia bolilor de alimentatie.


Jeremy Gillitzer, fotomodelul ucis de manorexie

Cel mai cunoscut caz al unui fotomodel masculin ucis de manorexie este cel al lui Jeremy Gillitzer, care a incetat din viata in 2011, la varsta de 38 de ani, cu o greutate de numai 30 kg.

Gillitzer si-a petrecut ultimii ani din viata militand pentru recunoasterea acestei probleme, pe care nu a putut sa o depaseasca niciodata in plan personal.


Cauzele care duc la manorexie

In cele mai multe cazuri, cauza principala a manorexiei tine, la fel ca si pentru femei, de imaginea distorsionata asupra corpului perfect. Boala apare mai des la barbatii care au conditii socio-economice bune, dar s-a raspandit tot mai des si la adolescenti, mai receptivi la presiunile impuse de mass-media.


Riscuri asumate prin manorexie

Odata cu scaderea in greutate, barbatii care sufera de anorexie sunt tot mai convinsi ca trebuie sa-si pastreze silueta, lucru ce poate duce la malnutritie. Atunci cand organismul este supus unui deficit caloric sever pentru o perioada lunga de timp, anorexia poate provoca probleme cardiace si duce la dezvoltarea unor boli cronice care afecteaza diferite organe si scad speranta de viata, dar si fertilitatea.

Cu cat este tratata mai tarziu, cu atat riscul de recuperare este mai scazut, ca si in cele mai multe cazuri de anorexie la femei.


Tratamentul pentru anorexia la barbati

Pentru barbatii care isi iau inima in dinti si cer ajutor de specialitate, tratamentul include in primul rand suplimente alimentare pe baza de contin zinc, alaturi de acizi grasi Omega-3.

Cresterea numarului de calorii consumate zilnic si schimbarea imaginii deformate despre propriul corp prin terapie sunt procese de lunga durata, care sunt insotite si de un tratament medicamentos pe baza de olanzapina, pentru cresterea indicelului de masa corporala.

Sursa foto: Ninemsn.com.au, Medusa2.com, Gq.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare