Boli

#circulatie proasta #maini reci #picioare reci #boli

Maini si picioare reci? Iata care pot fi cauzele

Mainile si picioarele reci reprezinta o problema cu care se confrunta majoritatea femeilor. Cu toate acestea, intrebarea care se pune este: de ce? Sau, mai mult decat atat: ar trebui sa ma ingrijorez?

 

Cel mai probabil, raspunsul pe care l-ai primit de la cei apropiati a fost faptul ca ai avea o circulatie proasta in zona extremitatilor. Acest lucru nu este complet inexact. Intr-o zi rece, de iarna, corpul isi seteaza prioritati. El va trimite caldura si sange catre organele vitale supravietuirii, asa cum sunt inima, creierul si plamanii. E, practic, un mecanism de supravietuire. Insa daca si in timpul zilelor cu temperatura obisnuita mainile si picioarele sunt tot reci, atunci acest lucru ar putea avea la baza o problema medicala.

1. Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud afecteaza circulatia sanguina mai ales de la nivelul degetelor mainilor si ale picioarelor. Vasele de sange (arterele mici, in acest caz) se ingusteaza printr-un mecanism ce poarta numele de vasospasm sau vasoconstrictie in situatia in care organismul este expus la frig sau la stres emotional. In timpul unui atac, degetele vor deveni albe, apoi se vor face albastre, deoarece foarte putin sange ajunge in acea zona. Dupa revenirea alimentarii cu sange, degetele vor fi rosii.

2. Boli autoimune

Extremitatile reci pot avea drept cauza o boala autoimuna. Sclerodermia este o afectiune care determina cicatrizarea si intarirea tesutului conjunctiv, precum si a pielii. In cazul Lupusului, sistemul imunitar incepe sa atace propriile tesuturi, iar la poliartrita reumatoida, sistemul imunitar ataca articulatiile.

 3. Hipotiroidismul

Tiroida este termostatul corpului nostru. Prin urmare, daca este disfunctionala, atunci trebuie sa te astepti la degete reci. Hipotiroidismul este o afectiune in care tiroida este aproape inactiva, producand simptome cum ar fi cresterea in greutate, oboseala, constipatie si senzatia perpetua frig.

4. Probleme de circulatie

Aceasta este ceea ce majoritatea oamenilor inteleg prin degete si picioare reci. Atunci cand scade cantitatea de oxigen si de sange bogat in nutrienti, care circula prin corpul nostru. Aceasta scadere poate fi cauzata de artere infundate (de exemplu, din cauza unei diete bogate in colesterol), de pomparea slaba a inimii (insuficienta cardiaca) sau din alte motive.

5. Anemia

Anemia este o afectiune in care corpul are un nivel scazut de hemoglobina in sange. Aceasta duce la scaderea cantitatii de sange bogat in oxigen, generand, prin urmare, la extremitati reci. Anemia in sine este cel mai frecvent rezultatul deficientei de fier, dar poate fi cauzata si de sangerari (prin ulcere, menstruatii abundente, sangerari gastrointestinale), anumite forme de cancer si afectiuni digestive (boala Crohn sau boala celiaca).

6. Deficitul de vitamina B12

Vitamina B12, aflata in principal in carne, oua si lapte, este esentiala pentru formarea celulelor rosii din sange. Daca organismul nu primeste suficienta vitamina B12 prin alimentatie, organismul nu va sintetiza suficiente eritrocite (celule rosii) si astfel celulelor nu li se va furniza oxigenul necesar.

7. Anxietatea si stresul

Suntem constienti de faptul ca stresul poate distruge anumite parti ale corpului, iar mainile si picioarele noastre nu fac exceptie. Victimele anxietatii sau stresului cronic trec adesea prin episoade in care corpul lor este inundat de adrenalina. Unul dintre efectele acestui val de hormoni este o constrictie a vaselor de sange in extremitati, rezultand maini si picioare reci.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului