Boli

#testosteron #grasime #hormoni #celule canceroase

Lucruri surprinzatoare despre testosteron

Atunci cand auzim de testosteron ne gandim automat la comportament agresiv , specific barbatilor. Se pare insa ca exista intradevar o legatura intre acest hormon si situatiile mai competitive din vietile noastre.

Testosteronul intervine insa si in coportamentul femeilor, in anumite situatii, precum alegerea unui partener sexual.
 

Femeile indragostite au un nivel mai mare de testosteron


Femeile indragostite au un nivel mai mare de testosteron in organism, in primele luni ale unei relatii, decat femeile care sunt singure sau in relatii de lunga durata.

Acest fenomen este insa invers la barbati, care au cantitati mai mici de testosteron in primele luni ale unei relatii, decat barbatii singuri sau implicati in relatii stabile, de lunga durata. Aceste schimbari nu sunt insa de durata.
 

Testosteronul reduce grasimea abdominala


Barbatii care se confrunta cu un nivel redus de testosteron sunt mai expusi riscului de obezitate. Numeroase studii indica ca barbatii care urmau tratamente cu testosteron au avut o scaderea accelerata a grasimii abdominale.

Aceasta terapie este insa indicata doar barbatilor cu un nivel scazut de testosteron, care prezinta simptome precum oboseala, reducerea masei musculare sau disfunctii sexuale.
 

Goana dupa bani afecteaza nivelul de testosteron


Barbatii tineri care au joburi in domeniul financiar se confrunta cu cresterea nivelului de testosteron in zilele in care au profituri peste medie. In randul acestor barbati, nivelul de testosteron creste in special dupa-amiaza.
 

Prea mult testosteron micsoreaza testiculele


Barbatii care iau hormoni steroizi pentru stimularea performantelor sportive se pot confrunta cu micsorarea testiculelor si cresterea sanilor.

In cazul femeilor, aceste substante pot duce la ingrosarea vocii, pierderea parului de pe cap si cresterea parului pe corp si fata. La amabele sexe, abuzul de steroizi pe baza de testosteron poate cauza acnee, schimbari comportamentale si de stare, agresivitate si alte probleme.
 

Grasimea reduce nivelul de testosteron


Barbatii obezi au un nivel mai redus de testosteron, in comparatie cu cei slabi. Obozitatea favorizeza inflamatiile din organism, ceea ce afecteaza si nivelul de testosteron din organism.

Acolo unde exista multe celule grase, exista si numerosi factori inflamatori. Acesti factori inflamatori sunt asociati cu suprimarea sintezei hormonilor masculini.
 

Testosteronul nu este fantana tineretii


Medicii avertizeaza ca acest hormon masculin nu este secretul tineretii, chiar daca efectele sale sunt benefice in randul barbatilor cu un nivel scazut de testosteron.

In urma unui tratament cu hormoni masculini, barbatii cu un nivel scazut de testosteron observa o imbunatatire a libidoului si functiilor sexuale. De asemenea, se mareste si masa musculara si este eficient si pentru barbatii care sufera de diabet.

 

Prea mult testosteron distruge celulele creierului


Celulele nervoase expuse la niveluri mari de testosteron se autodistrug. Acest hormon favorizeaza un mecanism de sinucidere a celulelor, cunoscut sub numele de apoptoza. Acest fenomen, in conditii normale, ajuta la eliminarea celulelor canceroase.

Cu cat nivelul de testosteron este mai mare, cu atat durata de viata a celulelor cerebrale este mai mica.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare