Boli

#dinti #lucrari dentare #dantura sanatoasa #implant dentar #coroana dentara

Ce trebuie sa stim despre o lucrare dentara

Lucrarile dentare reprezinta o solutie de rezolvare a unui spatiu (edentatie) pe arcada noastra (edentatie = lipsa unui sau mai multor dinti).

Pentru ca reusita realizarea unei lucrari dentare sa fie maxima, este necesar sa cunoastem anumite lucruri:
1 O lucrare dentara este diferita ca perceptie pe un dinte natural. Senzatiile percepute de dintii nostri sunt diferite de cele percepute cu dintii naturali, deoarece stimulii ajung la dintii de sub o lucrare dentara intarziat, motiv pentru care trebuie de la inceput sa o tratam cu mare atentie.

2 Cu o lucrare dentara, igiena cavitatii bucale va fi diferita. Este necesar periajul marginal (spre gingie) cu mai multa atentie pentru a nu ramane resturi alimentare care sa fermenteze, producand aparitia unor gingivite marginale (inflamatii ale gingiilor) ulterior putand apare si carii la nivelul bazei lucrarii pe dintii nostri de sub lucrare. De asemeni se va folosi si periuta interdentara pentru acurata sub lucrare in zona dintelui lipsa care se numeste corp de punte.

Intotdeauna se va clati cu multa apa si cat mai energic pentru a putea inlatura toate reziduurile ramase sub acest corp de punte deoarece spre deosebire de dintii nostri naturali, care reusesc sa se autocurete ( saliva si apa curata trecand printre dintii nostri naturali) sub o lucrare dentara nu se realizeaza niciodata autocuratirea, necesitand astfel o igiena mai riguroasa.

Pe o lucrare dentara se va manca la fel ca si pe dintii naturali, dar cu mai multa grija si niciodata nu trebuie folosita mai mult decat ceilalti dinti deoarece in timp ea se va distruge slabindu-se dintii de sub aceasta, cu care o sustin.

Daca vom respecta toate aceste lucruri atunci lucrarea noastra va rezista mai mult in timp.

De ce trebuie sa acoperim zona in care lipsesc dintii?

O lucrare dentara, pe o zona in care lipseste unul sau mai multi dinti, este absolut necesara deoarece:

1 In zona edentata ( cu dinti lipsa), dintii care o limiteaza migreaza ( se deplaseaza) incercand sa acopere acest spatiu. Prin deplasarea dintilor acestia se inclina spre zona cu dintii lipsa si odata cu partea vizibila pentru noi se inclina si radacina, lovind radacina dintelui de langa el.

2 Dintele antagonist (de pe arcada opusa spre spatiul dintelui lipsa) in unele cazuri poate ajunge pana in contact cu gingia din zona edentata (fara dinti).

3 Dintii dintr-o zona edentata (cei care limiteaza spatiul edentat , adica a dintilor lipsa) sunt mai putin umeziti de lichidul salivar, ceea ce v-a duce la aparitia cariilor dentare.

4 Prin realizarea unei lucrari dentare, si acoperirea spatiului cu dinti lipsa, putem mesteca alimente pe ambele parti ale gurii ceea ce este foarte important pentru echilibrul articulatiei, precum si pentru a putea pastra cat mai mult ceilalti dinti pe care i-am folosi excesiv daca am manca numai pe ei, deaorece forta cu care muscam si mestecam este foarte mare.

Daca aceasta forta o distribuim pe mai multi dinti, atunci ea se micsoreaza in intensitate pe fiecare dinte in parte. In schimb daca forta actioneaza pe un grup mic de dinti atunci puterea ei este mai mare ducand la distrugerea acestor dinti prin aparitia de fisuri in smaltul dintilor si apoi a cariilor, in zona excesiv folosita.

Deci este absolut necesar sa acoperim zonele cu dinti lipsa pentru a avea o sanatate dentara maxima un timp indelungat.

 

Daca aveti intrebari despre lucrarile dentare, le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Gratiela Cotrut, printr-un comentariu la acest articol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare