Boli

#cauze #simptome #tratament #deficienta fier # deficit fier #fier organism

Lipsa fierului si efectele sale: 5 semnale ca este cazul sa te prezinti la doctor

Deficienta de fier in organism apare in special la copii si la femeile cu menstruatie abundenta. Aceasta poate provoca simptome ciudate care pot fi usor de trecut cu vederea. Iata mai jos cateva semnale pe care organismul ti le transmite cand ai un deficit de fier.

1. Anemia

Este greu in ziua de astazi sa faci deosebirea intre starile de oboseala si lipsa energiei din corpul tau. Simptomele sunt asemanatoare din cauza stilului alert de viata. Cu toate acestea, daca oboseala este insotita de stari de iritare si lipsa de concentrare, este timpul sa iti verifici nivelul de fier din sange. Tenul palid pentru perioade indelungate de timp, este primul semn de anemie.

2. Pofte ciudate

Printre simptomele cele mai neobisnuite ale deficientei de fier se numara si poftele ciudate. Daca ai inceput sa te uiti cu jind la clei, creta sau gheata, este un semn clar ca ai nevoie de o infuzie de alimente bogate in fier. Consuma mai des alimente precum: ficat, carne, fructe de mare sau legume precum spanacul, fenicul, andive, salata verde, patrunjel etc.

3. Menstruatie abundenta

Cand intri in perioada delicata a lunii, organismul tau pierde fier prin eliminarea sangelui menstrual. Cu cat sangerarile sunt mai abundente, cu atat mai mult risti sa te trezesti cu complicatii nedorite. Carentele de fier inregistrate in perioada menstruatiei sunt inlocuite abia pe jumatate in urmatorele 28 de zile. Daca observi ca trebuie sa inlocuiesti tampoanele mai des decat odata la doua ore, este cazul sa mergi la ginecolog.

4. Pierderea parului

Rarirea podoabei capilare este inca un indiciu ca trebuie sa iti schimbi alimentatia. Nu te alarma totusi de la primele fire de par pe care le vezi in lavoar. Un organism sanatos inlocuieste, in medie, 100 de fire de par zilnic. Ingrijoreaza-te atunci cand observi ca parul incepe sa cada excesiv de mult.

5. Limba amortita

Lipsa fierului reduce nu doar nivelul hemoglobinei din sange, ci si pe cel al mioglobinei, o proteina responsabila cu ingrijirea muschilor. Cum limba ta este unul dintre cei mai activi muschi ai corpului, nu ar strica sa ii arunci din cand in cand o privire mai atenta. Decolorarea acesteia, senzatia de durere sau iritarea limbii ar trebui sa te trimita catre primul cabinet de analize.

Sursa foto: lenta-ua.ne

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare