Boli

Limfomul, moartea ascunsa din sange

Leucemia este cancerul care afecteaza tesuturile care produc celulele sangelui, dar si maduva oaselor, splina si sistemul limfatic. Deoarece leucemia rezulta in urma formarii unor celule de sange imature, este cunoscuta si sub termenul de cancer de sange.
Potrivit statisticilor, frecventa acestui tip de cancer s-a dublat in ultimii douazeci de ani. Din pacate, cauza principala a acestui „flagel” este absenta simptomelor specifice, esentiale pentru o depistare precoce.

In ce consta sistemul limfatic?


Sistemul limfatic este format dintr-o retea de vase si de care se intind de-a lungul intregului organism. La baza acestuia stau limfocitele sau globulele albe, celule cheie ale sistemului imunitar de aparare. Limfocitele apara organismul impotriva infectiilor si a cresterii tumorale. Vasele limfatice dreneaza un lichid numit limfa in care se gasesc limfocitele.

Limfocitele anormale


Exista cazuri cand sunt produse asa-numitele limfocite anormale. Acestea se pot acumula si forma tumori, care se pot instala in orice parte a corpului. Dupa cum mentionam mai sus, nu exista simptome ale acestei boli. Insa semnalul frecvent este detectarea ganglionilor umflati, uneori durerosi, adesea pozitionati la nivelul gatului sau a axilelor.
De altfel, simptomele depind foarte mult de localizarea ganglionului palpabil. La un nivel avansat, limfomul se poate manifesta prin senzatia de picioare grele si glezne umflate, iar la nivelul abdomenului - dureri frecvente.
De asemenea, printre simptomele obisnuite intalnite in general la majoritatea bolnavilor se mai numara: frisoane , balonari, febra, sudoare pe timpul noptii, , oboseala si mancarime . Niciunul dintre ele nu este specific, insa in momentul in care unul dintre simptome persista, fara o cauza concreta se impune un consult de specialitate.

Diagnostic si tratament
Diagnosticul se pune pe baza biopsiei unui ganglion atins.

Tratamentul limfoamelor este unul paleativ, afectiunile fiind considerate incurabile. Acesta se bazeaza pe chimioterapie si radioterapie , si depinde de tipul de si de extinderea bolii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare