Boli

#pneumonii aer conditionat #legioneloza #boli aer conditionat

Legioneloza, boala grava cauzata de aerul conditionat

Medicii atrag atentia ca utilizarea permanenta si incorecta a aerului conditionat ne poate face mai mult rau decat bine! Aerul conditionat poate declansa unele afectiuni sau le poate agrava pe cele existente: acutizari ale unor sinuzite cronice, nevralgii, contracturi musculare, dureri lombare si la nivelul cefei. In cazurile grave pot aparea chiar pneumoniile.

Cea mai mare problema o reprezinta insa filtrele de aer ale aparatelor de aer conditionat, care trebuie curatate periodic. In caz contrar, germenii care se depun se raspandesc in incaperi si favorizeaza contractarea cu rapiditate a virusurilor care produc conjunctivite virale, dar si gripa.

In plus, filtrele necuratate in mod regulat sunt vinovate si pentru declansarea episoadelor de rinita alergica si crizelor de astm.

De departe, cea mai grava problema legata de folosirea necorespunzatoare a filtrelor este legioneloza, boala favorizata de raspandirea bacteriei Legionella pneumophila atunci cand se folosesc aceste aparate fara aerisirea prelabila a incaperii. Boala se manifesta prin cefalee, dureri la nivel muscular si abdominal, diaree, febra usoara si tuse uscata. Uneori, apar probleme respiratorii si tuse cu expectoratii, iar in cazuri grave se poate ajunge la aparitia pneumoniei. Pericolul de deces in cazul legionelozei este de 20-35% daca pacientul nu este tratat corespunzator si de 40-50% in cazul in care pacientul sufera de o alta boala cronica.

“Cei cu afectiuni sinusale, otice, nevrite, conjunctivite trebuie sa stie ca aerul conditionat poate agrava simptomatologia .

S-au facut studii asupra persoanelor care au lucrat timp indelungat in spatii cu aer conditionat si s-a constatat ca sunt mai predispuse la infectii respiratorii, gripa.

Organismul este supus la un stres atunci cand trebuie sa treaca de la o temperatura ridicata la una scazuta si invers.

Cred ca fiecare ati simtit ''impactul'' dintre caldura de afara si racoarea din incintele cu aer conditionat si cel la iesirea din nou in caldura.

Chiar si aerul conditionat din autovehicule poate provoca probleme de sanatate, in special in sfera aparatului respirator, a sinusurilor, a conjunctivelor, la persoanele cu problemele dentare.

Frecvent auzim expresia  ''ma doare capul'', ''imi curge nasul'', ''stranut'', ''ma dor dintii'' de la expunerea prelungita la aer conditionat .

In interiorul aparatelor de racire au fost depistate microorganisme ce pot pune serioase probleme de sanatate.  Legionella Pneumophila - responsabila de aparitia pneumoniei cu manifestari extrapulmonare - a fost semnalata pentru prima data in 1976 la conventia Legiunii Americane, de aici si denumirea de boala legionarilor si a fost depistata in aparatul de aer conditionat al hotelului unde a avut loc conventia”, explica expertul Acasa.ro, dr Jugravu Monica, medic de familie.

Specialistii afirma ca folosirea pe temen lung a sistemelor de climatizare duce la scaderea imunitatii, dar si la aparitia kilogramelor in plus, deoarece sistemele de ventilatie artificiala impiedica consumul de energie al organsimului, care nu trebuie sa depuna efort pentru racire sau incalzire.

Ce putem face?

Pentru a evita problemele, este indicat ca racoarea obtinuta in mod artificial sa nu scada sub 22 de grade Celsius, iar diferenta de temperatura dintre mediul exterior si cea din incapere sa nu depaseasca 5 grade Celsius. De asemenea, fluxul de aer rece sa nu fie indreptat spre persoanele din incaperi, ci mai degraba pe holuri. In camerele copiilor, este contraindicata montarea acestor sisteme.

Sursa foto: vnegoroda.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare