Boli

#legea vaccinarii # vaccinare obligatorie

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata. In ce conditii pot primi amenda parintii

Legea vaccinarii a fost adoptata de Parlament luni si urmeaza sa fie promulgata de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Parintii care refuza sa isi vaccineze copiii conform Calendarului National vor trebui sa faca consiliere pe tema vaccinarii. 

In cazul in care vor refuza consilierea vor fi amendati cu usme intre 1.000 si 10.000 de lei, in trepte, in functie de numarul refuzurilor. 

 Refuzul vaccinarii si dupa consiliere poate fi sanctionat cu amenda intre 5.000 si 10.000 de lei, decizia urmand sa fie luata de Comisia de vaccinare din judetul respectiv. 

Proiectul ar urma sa intre la votul final in plen saptamana viitoare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. 

Proiectul nu va aduce obligativitatea vaccinarii, deoarece consensul politic a fost obtinut pe o forma care nu prevede obligativitatea, ci doar recomandarea vaccinarii cu vaccinurile prevazute in Calendarul National si o serie de sanctiuni (amenzi) pentru parintii care refuza atat vaccinarea, cat si consilierea pe aceasta tema. Copiii vor putea fi vaccinati doar dupa ce parintii isi dau consimtamantul.

Autoritatile locale risca si ele amenzi daca nu vor asigura consilierea parintilor care refuza vaccinarea - prin medicii de familie, medicii scolari, medicii din Directiile de Sanatate Publica.

Accesul copiilor nevaccinati in scoli si gradinite va fi interzis in caz de epidemie. Chiar daca nu prevede obligativitatea, legea va interzice accesul unui copil nevaccinat in comunitate (gradinita sau scoala) in cazul in care in comunitatea respectiva are loc o epidemie.

De asemenea, autoritatile vor trebui sa asigure un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual, potrivit HotNews.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare