Boli

#pacienti #dentist

La dentist fara teama - cum fac arhitectii “magie” si aduc starea de bine in randul pacientilor clinicilor stomatologice?

Frica de dentist e reala si sunt mii de oameni in lume care impartasesc anxietatea sau fobia de a merge la dentist. Respiratia accelerata, ameteala, transpiratia, bataile puternice ale inimii, tremuratul, senzatia de rau si fluturi in stomac - toate acestea fac parte din raspunsul fiziologic tipic al organismului in fata unei situatii de temut sau amenintatoare, fiind simptome ale anxietatii la dentist.

 

In acest context, in care cabinetul dentistului ne provoaca teama inca din copilarie, pentru ca asociem spatiul cu unul stingher si lipsit de culoare – ni se dovedeste, din nou, ca amenajarea ne poate schimba starea.

“Un cabinet stomatologic trebuie sa fie ancorat in estetica, functionalitate si, mai mult decat orice, siguranta – pacientii trebuie sa aiba parte de confortul sigur garantat. In acest articol aflam cateva idei de baza despre cum putem amenaja o clinica dentara prietenoasa atat cu pacientii, cat si cu proprietarii. Principiile de design interior de clinica stomatologica sunt conectate de conceptul creat,  de culorile si materialele folosite, de decoratiuni si detalii. Atunci cand amenajam o clinica stomatologica, pornim la drum cu un gand ce nu ne paraseste indiferent de ce decizii avem de luat pe parcurs: pacientii se asteapta sa gaseasca un loc in care sa se simta in siguranta, care sa transmita incredere in serviciile oferite, iar atmosfera sa fie una calda si primitoare, astfel incat sa se poata relaxa cu usurinta.” - ne povesteste Raluca Pavel, arhitect si co-fondator al studioului de arhitectura Four Design.

Cu experienta extensiva in amenajarea clinicilor dentare, Raluca ne-a lasat, in randurile ce urmeaza, cateva idei de care orice viitor proprietar de clinica stomatologica e bine sa tina cont daca planuieste sa isi construiasca o clinica dentara:

  • Locatia: trebuie sa fie caracterizata de accesibilitate, iar pacientilor pe care ii ai sau vrei sa ii atragi sa le fie usor sa ajunga;
  • Organizarea spatiului incepe cu gandirea in detaliu a zonelor de lucru (cabinetele de lucru, receptia si sala de asteptare, baile, radiologia, sterilizarea, vestiarele, studioul foto, zona pentru copii, etc), sa aiba in vedere planificarea corecta a spatiului de lucru si sa fie adaptat la numarul de angajati al clinicii;
  • Dupa ce am stabilit fiecare incapere de care avem nevoie, se pot pune in plan si se pot trasa fluxurile de lucru intre acestea.
  • Conceptul de amenajare trebuie sa integreze si sa transpuna principiile de brand si de identitate vizuala. Atunci cand vine vorba de alegerea conceptului, trebuie sa te gandesti ce anume vrei sa urmaresti: doresti sa modernizezi cabinetul, sa implementezi o tehnologie mai avansata, sa obtii mai mult spatiu, etc;
  • Norme DSP: tine cont de ele atunci cand alegi finisajele;
  • Schema de lumini corecta pentru o atmosfera primitoare se axeaza pe lumina calda si relaxanta la receptie, neutra si puternica in cabinete;
  • Mobilierul trebuie sa-ti faciliteze viteza de lucru si dexteritatea - e bine sa acorzi o atentie deosebita materialului din care alegi sa iti confectionezi blaturile  de lucru;
  • Nu lasa accesoriile de tip dispensere pentru servetele / pahare / masti / manusi, ceasuri, cuiere, cosuri de gunoi pe ultima suta de metri, alege-le odata cu mobilierul  si integreaza-le in acesta daca este posibil.
  • Trebuie sa ai cel putin o  receptie, cu o sala de asteptare, grup sanitar, spatiu pentru sterilizare, vestiare si chicineta pentru angajati. In functie de dimensiunea spatiului la aceste se pot adauga: birou manager, radiologie, laborator, studio foto si poate chiar o zona creata special pentru copii iar pentru acestea te poti, intr-adevar, inspira, pentru a le face mai primitoare si mai prietenoase din idei de design interior living

Starea de bine in randul pacientilor este o intersectie intre amploarea interventiilor pe care le iei in calcul si atmosfera pe care o vei crea. Aceasta trebuie sa te reprezinte atat pe tine, cat si pe brandul tau, si de aici incepe magia pe care un arhitect bun o poate face pentru clinica ta.

FOTO: fourdesign.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului