Boli

# apnee #sforait #riscuri sanatate #probleme sforait

Sforaitul, o adevarata problema pentru sanatatea ta

Sforaitul nu este doar deranjant pentru cei din jur, ci se transforma intr-o adevarata problema pentru sanatatea ta. Considerat un efect al unor afectiuni, enervantul obicei din timpul orelor de somn poate provoca la randu-i diverse boli. Cat de periculos este pentru snatatea ta? Gandeste-te ca 40% din persoanele care sufera de apnee severa risca sa-si reduca dramatic speranta de viata.

Sforaitul, in stransa legatura cu alte boli

Apneea in somn, in special cea obstructiva, este in stransa legatura cu alte afectiuni. Bolile de inima, depresia sau obezitatea iti pot declansa sforaitul persistent. Alti factori sunt varsta, sexul, antecedentele familiale sau chiar rasa.

Studiile recente au dovedit ca barbatii de peste 30 de ani sunt predispusi la a dezvolta sindromul apneei obstructive. De asemenea, hispanicii, rasa neagra si populatia din Insulele Pacificului sunt mult mai expuse acestui risc. La femei, sforaitul loveste de obicei dupa pragul menopauzei.

Sforaitul tau poate fi atat de intens incat sa te trezeasca in miez de noapte si sa te lase lase extenuat. Oboseala cronica iti poate provoca stari de somnolenta si in timpul zilei, iar cercetatorii au descoperit ca persoanele care sufera de apnee prezinta un risc crescut de a suferi accidente adormind la volan.

Extenuarea rezultata din somnul tau putin de peste noapte iti poate provoca si probleme psihice, depresia fiind cea mai des intalnita. Modul in care aspiri aerul in timp ce sforai poate declansa chiar si reflexul gastroesofagian, mai ales daca ai acumulat si cateva kilograme in plus. Pana si nicturia, senzatia ca vezica ta sta sa explodeze de cateva ori in fiecare noapte, poate fi un efect al sforaitului persistent.

Sforaitul poate fi fatal

Sforaitul instalat deja de ani buni in ritualul tau nocturn iti poate provaca atat aritmie, cat si infarct. Metoda de tratament consta in mentinerea unei presiuni constante a aerului aspirat pentru a reduce efectul sforaitului. Atacurile cerebrale pot fi si ele provocate de sindromul apneei, durata sforaitului si intensitatea zgomotelor pe care le emiti.

Sursa foto: healthydunia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare