Boli

#varsta #kilograme #greutate corporala

Kilogramele in plus la varsta a treia, periculoase sau nu?

Supraponderabilitatea este considerata un factor de risc pentru o suita de probleme de sanatate la orice varsta. Doua noi studii care analizeaza subiectul, cu privire la oamenii de peste 60 de ani, ofera o perspectiva noua asupra acumularii de kilograme in plus la varsta a treia. Sunt cateva kilograme peste greutatea ideala periculoase sau nu?

Conform informatiilor oferite de doua noi studii, publicate in luna octombrie, persoanele de peste 60 de ani n-ar trebui sa isi faca griji daca greutatea lor nu este cea ideala, cata vreme kilogramele in plus nu sunt numeroase, iar numarul lor nu fluctueaza.


Kilogramele in plus, necesare la varsta a treia?

Stabilirea greutatii ideale pentru persoanele de peste 60 de ani a constituit intotdeauna o problema spinoasa pentru specialistii in domeniu. De-a lungul timpului, mai multe studii au inclinat balanta catre acumularea catorva kilograme in plus peste limita normala (peste valoarea 25 a indicelui de masa corporala), sustinand ca acestea constituie "resurse" pe care trupul le poate folosi in cazul unor boli grave, precum cancerul, al caror tratament se traduce si printr-o pierdere rapida in greutate.

Totodata, un studiu intreprins de oamenii de stiinta de la Universitatea Yale in 2001 a dezvaluit faptul ca oamenii in varsta cu un IMC (indice de masa corporala) nu mai mare de 27 de puncte traiesc mai mult decat cei fie mai slabi (sub 27), fie mai corpolenti (peste 27).


Greutatea constanta, mai importanta decat numarul kilogramelor in plus

Pentru a sublinia insa faptul ca supraponderabilitatea nu este sinonima cu o stare optima de sanatate, un nou studiu al cercetatorilor de la The Ohio State University din Columbus, publicat recent in American Journal of Epidemiology, inainteaza o alta teorie.

Conform acesteia, este mai importanta mentinerea unei greutati constante - fie ea si usor peste limita normala - decat greutatea in sine. Mai precis, cercetatorii au remarcat faptul ca pacientii observati, usor supraponderali, dar care au reusit sa mentina o greutate constanta de-a lungul perioadei analizate (16 ani), au trait mai mult decat aceia cu o greutate normala, dar care s-au ingrasat in acest rastimp, mentinandu-se insa sub IMC 25.


Scaderea in greutate si activitatea fizica, esentiale pentru o sanatate buna

Un al doilea studiu al cercetatorilor de la Wake Forest Baptist Medical Center din Winston-Salem, ce urmeaza sa fie publicat in aceasta luna in revista de specialitate Obesity, sustine ca persoanele supraponderale si obeze au numai de castigat de pe urma activitatii fizice si a scaderii in greutate implicite, intrucat acestea contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare si maresc, astfel, speranta de viata.

Rezultatele acestui studiu intaresc descoperirile unor cercetari anterioare, care sustin ca miscarea fizica regulata contribuie la dezvoltarea muschilor, intareste oasele, imbunatateste coordonarea si echilibrul, previne cazaturile, periculoase la varsta a treia, si ajuta persoanele trecute de 60 de ani sa aiba un stil de viata mai activ.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare