Boli

# motive tremur #tremur maini #simptom #boli #maini

Iti tremura mainile? Iata de ce boli grave poti suferi

Tremuratul mainilor este deseori pus pe seama batranetii, fiind intalnit de regula la persoanele in varsta. Cu toate acestea, tremurul mainilor poate aparea si in cazul persoanelor tinere si chiar al copiilor. Cauzele pot fi multiple, printre care si semnele unor boli grave. Iata de ce boli grave poti suferi daca iti tremura mainile.

Parkinson

Parkinson este cea mai frecventa boala cu care este asociat tremuratul mainilor. Aceasta afectiune are legatura cu sistemul nervos si provoaca tremuraturi ale mainilor, care pot fi insotite de o stare de rigiditate, incetinirea miscarilor sau probleme de echilibru.

Hipertiroidism

Atunci cand glanda tiroida produce in exces hormoni tiroidieni apare hipertiroidismul. Iar acest lucru declanseaza o accelerare anormala a intregului metabolism ce se poate manifesta prin batai neregulate ale inimii, pierdere brusca si nedorita a greutatii sau chiar un tremurat fin al mainilor si degetelor. Realizeaza un test de sange pentru a observa care este nivelul tiroidei.

Intoxicatie cu mercur

Intoxicatia cu mercur este destul de rara, insa este bine sa stii ca aceasta afecteaza sistemul nervos care poate cauza tremuratul mainilor. In cazul in care ai fost expus pe termen lung la mercur, este posibil sa mai resimti si alte simptome precum probleme de mers, pierderi de memorie si orbire.

Anxietate sociala

Tulburarile de anxietate se pot manifesta si la nivel fizic prin tremuraturi ale mainilor, in special in cazul unor situatii stresante precum sustinerea unui discurs public sau o intalnire importanta. In functie de nivelul de stres resimtit, tremuratul poate fi mai usor sau mai grav.

Tremor esential

Tremorul esential, cunoscut si sub denumirea de tremor esential benign, este cel mai intalnit astfel de tremur. Acesta este de multe ori genetic si se manifesta prin tremuraturi involuntare ale mainilor. Totusi, pentru a fi sigur ca nu il confunzi cu un inceput de boala Parkinson, discuta cu un medic.

Efecte adverse ale medicamentelor

Diverse tipuri de medicamente, precum cele pentru astm, tensiune arteriala sau antidepresivele, pot avea ca efect advers tremuratul mainilor. Acest tremur este un semnal transmis de catre sistemul nervos pentru a te avertiza in legatura cu faptul ca respectivul medicament nu iti este benefic. Daca observi ca incepi sa tremuri in urma unui tratament medicamentos, discuta imediat cu medicul tau.

Alcoolism

Dependenta de alcool modifica modul de functionare al creierului si il obliga practic sa ceara o constanta realimentare cu bautura. Iar acest lucru provoaca tremuratul mainilor care se manifesta intr-un mod puternic in cele 24 – 48 de ore de la ultima bautura, dar se pot linisti treptat in aproximativ cinci zile.

Consum excesiv de cafea

Tremuratul mainilor poate aparea si atunci cand consumi mai multa cafea decat ar trebui. Daca observi un astfel de simptom, incepe sa reduci considerabil cantitatea de cafeina. In plus, acest lucru te poate scapa de alte efecte precum insomnie, anxietate sau cresterea batailor inimii.

Stres sau lipsa somnului

Atat stresul, cat si lipsa somnului iti pot accelera in mare masura tremuratul mainilor. Este foarte important sa iti asiguri un somn odihnitor in fiecare noapte, dar si sa apelezi la mici trucuri pentru a scapa de stres, precum respiratia profunda sau meditatia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare