Boli

#solutii roadere unghii #roadere unghii #infectii unghii #tulburari de comportament #unghii #stres

Iti rozi unghiile? Iata ce consecinte grave are acest tic!

Stiati ca obiceiul unei persoane de a-si roade unghiile se numeste onicofagie? Si ca este mai mult decat un gest neplacut, aparent inofesiv? Onicofagia ne poate afecta pe toti la un moment dat in viata, direct sau indirect, incepand din copilarie sau mai tarziu. in viziunea psihologilor, roaderea unghiilor devine o tulburare comportamentala daca se prelungeste la maturitate si daca persoanele afectate marturisesc ca, desi uneori ajung sa-si roada unghiile pana la sange, nu pot scapa de acest tic nervos. Cu toate acestea, exista o solutie care actioneaza mai presus de vointa persoanei si reuseste sa puna capat roaderii unghiilor.
 

A avea maini frumoase incepe prin a avea unghii impecabile. Totusi, pentru o treime dintre femei acest lucru este aproape imposibil din cauza faptului ca obisnuiesc sa-si roada unghiile. Onicofagia afecteaza in egala masura si barbatii, dar cum in cazul multora dintre ei aspectul unghiilor nu este chiar asa de important, acest obicei poate fi usor ignorat.

Cauzele onicofagiei sunt multiple si, in general, de natura psihologica. Cel mai frecvent, obiceiul roaderii unghiilor debuteaza in copilarie, pur si simplu din plictiseala, din cauza foamei sau din pricina frustrarii. Peste 60% dintre copii obisnuiesc sa-si roada unghiile sau sa tina degetul in gura ca mijloc de autoalinare, linistire. Incidenta onicofagiei este din ce in ce mai mica in cazul persoanelor peste 18 ani. Totusi, in jur de 25-30% dintre adulti obisnuiesc sa-si roada obsesiv unghiile. Cand onicofagia debuteaza la maturitate, cauzele sunt legate de stres, de probleme la locul de munca sau de anumite evenimente din cadrul familiei. Psihologii vorbesc in aceste cazuri despre o tulburare de comportament manifestata printr-un gest obsesiv. Onicofagia face parte din categoria ticurilor nervoase automutilante, alaturi de rasucirea si ruperea firelor de par (tricotilomania), scarpinarea si lezarea pielii (dermatilomania).

Consecinte asupra sanatatii

Onicofagia nu este doar o problema estetica la nivelul unghiilor, aceasta tulburare poate avea consecinte atat asupra starii de sanatate, cat si asupra vietii sociale. Unele persoane ajung sa-si roada unghiile pana la sange, altele chiar si in somn. Rezultatul: varfurile degetelor sunt inflamate si foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor, unghiile sunt roase din carne si au un aspect urat. Mai mult decat atat, persoanele care au acest obicei pot suferi infectii la radacina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe maini in gura si invers. In cazuri extreme pot aparea depozite de puroi pe degetele umflate si rosii. In plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infectii ale gingiilor si favorizeaza aparitia cariilor. Pe plan psihologic, onicofagia influenteaza in mod negativ calitatea vietii persoanelor afectate, care constientizeaza ca au o problema de care nu pot scapa, se simt complexate din aceasta cauza, pot suferi de anxietate, ajung sa evite relatiile sociale.

Sfaturi pentru a opri roaderea unghiilor

Exista mai multe metode blande si non-invazive pentru a pune capat obiceiului roaderii unghiilor. Daca ne gandim ca onicofagia este strans legata de stres, psihologii le recomanda persoanelor in cauza sa incerce diverse activitati relaxante, precum practicarea unui sport, lectura. Totodata, incercati sa inlocuiti obiceiul de a va roade unghiile cu alta actiune. Ori de cate ori simtiti nevoia de a va roade unghiile, faceti altceva pentru a va tine mainile ocupate: jucati-va cu o minge antistres sau petreceti cateva minute jucandu-va pe tableta sau telefon. Dar metoda clasica si cu o eficienta incontestabila in oprirea roaderii unghiilor consta in aplicarea unei solutii cu gust foarte amar, care are o functie repulsiva, impiedicand imediat obiceiul respectiv.

Aplicata zilnic pe intreaga unghie si pe cuticule, solutia amara da rezultate in scurt timp. in trei saptamani, unghiile pot deveni din nou mai lungi si mai frumoase. Psihologii spun despre o astfel de solutie, care este fara culoare si fara miros, ca actioneaza precum un gardian invizibil si reprezinta puterea vointei intr-o sticluta. Cu ajutorul acestei solutii, femeile pot incepe din nou sa se bucure de aspectul frumos si ingrijit al unghiilor, iar barbatii pot depasi jena de a-si roade unghiile.

In cazul copiilor si adolescentilor care au obiceiul de a-si roade unghiile sau de a tine degetul in gura, mamele pot gasi foarte folositor un astfel de produs cu gust amar. Agentii extrem de amari din compozitia solutiei sunt siguri in administrarea la copii, daca produsul este utilizat conform instructiunilor. Totusi, produsul nu este recomandat copiilor cu varsta sub 3 ani.

Sursa foto: albayan.ae


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare