Boli

# infectii nozocomiale #infectii spitale #infectii

Infectiile nozocomiale invadeaza spitalele

Spitalele din Romania se confrunta cu noi probleme legate de infectii, mai precis infectiile nozocomiale. In primele patru luni ale acestui an, 2019, au fost raportate peste 1000 de infectii asociate asistentei medicale de catre aproximativ 70 de spitale din intreaga tara. Cifra este una alarmanta pentru sistemul medical romanesc, pentru ca este aproape dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit celor de la Autoritatea Natonală de Management al Calitati in Sanatate, in 2018 au fost raportate 2.274 infectii de catre 110 spitale.

Analiza facuta de ANMCS indica si fapul ca in aceeasi perioada a evaluării (primele 4 luni in 2018 si primele 4 luni in 2019, numarul spitalelor care au raportat evenimentele in cadrul aplicatiei CaPeSaRo a crescut de la 50 de unitati sanitare la 69, in toata tara.
Situatie raportare IAAM: 635 infectii intraspitalicesti in 4 luni 2018, raportate de 50 de spitale; 1.092 infectii intraspitalicesti in 4 luni 2019, raportate de 69 de spitale.

Clostridium difficile, Acinetobacter , Klebsiella si Stafilococul auriu meticilinorezistent sunt cele mai multe infectii raportate de catre institutiile abilitate. In plus, s-a evidentiat si o crestere cu 10% a detectarii prezentei altor bacterii care se dezvolta in mediul spitalicesc.

”In ultima perioada, se observa caracterul pozitiv al imbunatatirii raportarilor, in conditiile neaplicarii de sanctiuni. Putem spune ca este un semn al imbunatatirii culturii organizationale privind siguranta pacientului”, a spus Vasile Cepoi, preşedintele ANMCS.

Infectia cu Clostridium difficile este una cu o incidentă mare, care apare in mediul spitalicesc. De cele mai multe ori din cauza relatiei directe cu tratamentul cu antibiotice, care necesita masuri speciale de izolare. Asta din cauza gradului mare de contagiozitate.

”Potrivit Legii 185/2017 privind asigurarea calitatii in sistemul de sanatate, raportarea efectelor adverse asociate asistentei medicale nu are caracter acuzator. Scopul raportarii este de a facilita evaluarea riscului infectios la internare si de identificare a cauzelor principale ale aparitiei acestor evenimente indezirabile asociate asistentei medicale pentru invatarea din erori”, se mai arata intr-un comunicat remis mass-media de catre ANMC.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare