Boli

#raceala #alergie

Inceput de raceala sau alergie de sezon?

Ai nasul infundat, tusesti si te ustura ochii? Cel mai probabil ai impresia ca te confrunti cu o raceala, insa in aceasta perioada este foarte posibil sa suferi de o alergie de sezon.  Iata cum poti face diferenta intre cele doua, dar si cum le poti trata pe fiecare in parte.


Raceala


Raceala este cauzata de o serie de virusi care iti ataca sistemul imunitar si care se manifesta de cele mai multe ori prin tuse, nas infundat si stranut . Germenii care declanseaza raceala sunt contagiosi si pot fi contactati printr-o simpla atingere cu o persoana infectata.


Aceasta dureaza intre 3 si 14 zile si apare cel mai adesea in sezonul rece sau la trecerea dintre anotimpuri.  Raceala se manifesta de cele mai multe ori prin tuse, febra, oboseala, dureri in gat si secretii nazale de obicei galbene.


Raceala se previne in primul rand printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in antioxidanti. Consuma cat mai multe legume proaspete si fructe bogate in vitamine C (lamai, pomelo, mere, struguri, kiwi etc).  De asemenea, suplimentele nutritive pe baza de echinaceea sau propolis sunt si ele de mare ajutor in intarirea sisemului imunitar, asa ca nu evita sa le folosesti pentru a-ti mentine sanatatea in parametri normali.


Alergia


Anumite substante(polent etc), care pentru cei mai multi dintre noi sunt inofensive, pot provoca alergii corpului au. Ca o reactie adversa, corpul tau elibereaza histamina, o substanta pe care o elibereaza si atunci cand esti racit. Acest procedeu provoaca tuse, stranut si nas infundat. Totusi, alergiile nu sunt contagioase, desi se pot mosteni si chiar dezvolta de la generatie la generatie.


Alergia de sezon poate incepe imediat dupa expunerea la alergen si dureaza atata timp cat persoana respectiva este expusa la alergenul respectiv (saptamani si chiar luni).


Alergia de sezon se manifesta prin senzatie de mancarime si lacrimarea ochilor, tuse si secretii nazale incolore, stranut.


Alergia de sezon poate fi prevenita prin evitarea surselor de substante alergene:

  • Polen
  • Mucegai
  • Animale
  • Praf
  • Acarieni.


De asemenea, medicamentele antialergice sunt si ele de mare ajutor in prevenirea si tratarea alergiilor de sezon. Acestea blocheaza productia de histamina care provoaca infundarea nasului si secretiile nazale. Tratamentul trebuie sa debuteze cu 15 zile inainte de venirea primaverii si sa fie urmat 2-3 luni. Totodata, picaturile nazale si spray-ul pentru gat ar trebui sa fie suficiente pentru a preveni aparitia simptomelor provocate de alergia de sezon.


In mod obisnuit, nu este absolut necesar sa mergi la medic pentru un control daca esti racit sau ai o alergie, decat in momentul in care simptomele se agraveaza, daca respiri foarte greu si daca nu iti revii in aproximativ 7 – 10 zile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare