Boli

#cancer de san #cancer mamar #cancer

In lupta cu cancerul la san: marturiile a trei femei bolnave

Intotdeauna m-am gandit ca o sa ma fac bine si ca tratamentul va avea un efect covarsitor, mai ales ca pana la aceasta varsta am fost sanatoasa, nu am avut niciodata probleme de sanatate. Nu am fost disperata, am luat situatia ca atare si eu si familia mea, iar medicii m-au ajutat foarte mult; am mers pe mana medicilor”, sunt vorbele Lenutei Tudorache, o pacienta de 50 de ani diagnosticata cu cancer mamar , aflata sub tratament in cadrul Institutului Oncologic din Bucuresti.

Din pacate, Romania continua sa inregistreze o incidenta a mortalitatii si a morbiditatii prin cancer mai ridicata decat in alte tari ale Uniunii Europene. Totusi, programele nationale de tratament in oncologie, programele de screening si campaniile de educare au ridicat speranta de viata a pacientilor cu cancer in Romania si au imbunatatit accesul bolnavilor la diagnostic si tratament. Insa, acestea au nevoie in continuare de imbunatatiri substantiale.

 

Exista viata dincolo de boala. Nu te lasa invinsa!

 

"Exista viata dincolo de boala. Nu te lasa invinsa!", este mesajul „postat” cu litere extrem de mari, colorate, pe holurile Institutului Oncologic, in care zilnic intra sute de femei aflate in lupta cu o maladie crunta. Aparent necrutatoare pentru ca, in realitate, cu un tratament adecvat si sub atenta supravheghere medicala se poate trai cu aceasta boala, o putem invinge, ne putem urma in continuare visele.

Anual, 69.700 de pacienti vin la Institutul Oncologic Bucuresti pentru tratament. Dintre acestia, 61% urmeaza terapii in ambulator si 39% sunt internati pentru interventii chirurgicale sau tratamente complexe si de lunga durata.

 

Cancerul la san face numeroase victime

 

Cancerul mamar continua an de an sa faca noi victime, fiind considerat cel mai frecvent tip de cancer din Romania. In 2006, in Romania, 50 de femei din 100.000 au fost diagnosticate cu cancer la san si s-au inregistrat peste 5500 de cazuri noi.

Cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer – dupa cancerul pulmonar, cu o prevalenta de 509,29 de cazuri la 100.000 de locuitori (2006), conform Registrului National de Cancer.

Numarul deceselor prin cancer de san la femei se ridica in 2007 la 3049 de persoane, adica 27,62% la 100.000 de locuitori de sex feminin.

 

Accesul pacientilor cu cancer la ingrijire si tratament

 

Programul National de Oncologie sustine tratamentul gratuit sau compensat al pacientilor cu cancer. La ora actuala se pot folosi diferite tipuri de tratament pentru pacientele cu cancer: tratamentul standard (recomandat de forurile de specialitate) si tratamentele noi, care se afla in faza de testare in studii clinice. Inainte de a incepe tratamentul, pacientii au posibilitatea sa opteze intre tratamentul standard si noile tratamente, prin includere in studiile clinice in derulare, daca acestia sunt eligibili.

Tratamentele care sunt in faza de testare (in studii clinice) au ca scop imbunatatirea optiunilor terapeutice curente sau obtinerea de informatii despre eficacitatea si siguranta unor noi compusi. In cazul in care concluziile unui studiu clinic indica faptul ca tratamentul care a fost testat este superior tratamentului standard, noul tratament il poate inlocui.

Alegerea celui mai potrivit tip de terapie pentru pacient este o decizie care implica in mod normal atat pacientul si familia acestuia cat si echipa medicala.

Iata ce marturii au facut doua femei diagnosticate cu cancer mamar, care lupta zi de zi cu aceasta maladie necrutatoare:

Citostaticele le-am suportat foarte bine, neasteptat de bine. Am observat ca fac progrese, ca am mai multa mobilitate, ca ma pot misca mai bine. Din momentul in care am inceput sa fac citostatice, eu nu am mai iesit din cuvantul doctorilor. Tot ceea ce mi-au spus sa fac, am facut. Eu zic ca acum sunt bine, sunt bine de mai mult timp, boala mi-a fost descoperita acum 5 ani. Cel mai rau mi-a fost in 2006, dar in urma tratamentelor am rezistat si imi pare bine ca am urmat tratamentul. Am inceput sa am si incredere in tratament”, marturiseste Carmen, 42 de ani, pacienta cu cancer mamar, aflata sub tratament in Bucuresti.

Mariana Ionita, 63 de ani, pacienta cu cancer mamar din Bucuresti adauga: „Femeile trebuie sa-si faca niste controale preventive macar o data pe an. In faza incipienta cand descoperi boala este mult mai usor, mai ales acum cand exista medicamente noi, metode noi de diagnosticare. Orice femeie este datoare sa se duca sa-si faca aceste controale. Sigur ca mi-ar fi placut sa fi aparut remedii si cand am descoperit eu boala ca sa nu ajung la operatie, dar acum, ma bucur ca macar pentru cei tineri exista ceva care sa-i ajute mai mult, chiar daca boala nu poate fi eradicata”.

In prezent, tratamentele standard al cancerelor de orice natura beneficiaza de o abordare multidisciplinara, care implica atat tratamentul chirurgical, cat si radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare